Як уберегтися від харчових отруєнь у спеку

Як уберегтися від харчових отруєнь у спеку

Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності як на кишкові інфекційні захворювання так і на харчові отруєння. На разі тривають літні спекотні дні,  та наявні перебої з постачанням електричної енергії, що сприяють виникненню харчових отруєнь.

Вірусний гепатит А та його профілактика

Вірусний гепатит А та його профілактика

  З настанням літньої пори року підвищується міграція населення відповідно збільшується ризик захворювань на гострі кишкові інфекції, а також вірусний гепатит А. Гепатит А — захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А, який передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу. Найбільш розповсюджені симптоми: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Особливо небезпечними є хворі із скритою, тобто безжовтушною формою, які не звертаються до лікувального закладу, а займаються самолікуванням кишкової інфекції, відвідують громадські місця, місця купання і т.п. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–35 днів. Перебіг хвороби може бути як в легкій, так і у важкій формі. Основний ризик інфікування вірусом гепатиту А пов’язаний з відсутністю безпечної води і недотриманням правил санітарії та гігієни, тому хворобу і називають ще хворобою брудних рук. Чому саме ці фактори є небезпечними? Вірус гепатиту А зберігає свою життєдіяльність у воді від 3-х до 10 місяців, у сухому середовищі при кімнатній температурі – протягом тижня, у випорожненнях хворої людини – до 30 діб.