Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БОТУЛІЗМ -ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО

Дата: 15.02.2024 08:18
Кількість переглядів: 63

 

Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, з настанням весняно-літнього сезону збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Саме в ці місяці ускладняється епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм. Багато людей самі готують, консервують і продають консервовану продукцію на ринках. Купувати треба тільки в офіційних місцях продажу, звертаючи увагу на режим термічної обробки продукту та показники безпеки.

Смертність в Україні від ботулізму досягає понад 20%. Найчастіше отруєння ботулізмом пов’язані з вживанням в’яленої, копченої риби, м’ясних консервованих продуктів, тушонок, паштетів, консервованих грибів та овочевих консервованих салатів. Особливо небезпечними є вказані продукти, виготовлені в домашніх умовах, так як не завжди при консервуванні дотримується рецептура виготовлення в частині кислотності, концентрації солі, а особливо температурної обробки – знищення спор збудника відбувається лише при 120°С, що можливо досягти лише при автоклавуванні.

Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні, але в’ялені, копчені рибопродукти такій обробці перед споживанням не піддаються тому і  виникає найчастіше ботулізм від їх вживання. Причому рибний ботулотоксин найстрашніший і найчастіше саме він викликає летальні наслідки.

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція,  захворювання, яке викликається, продуктами, зараженими паличками ботулізму. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально це призводить до смерті, якщо вчасно не почати лікування. Щоб уникнути небезпеки, треба знати про причини та симптоми хвороби.

Спеціфічними клінічними проявами при ботулізмі є розлад зору (двоїння в очах), сухість в роті, затруднення при ковтанні. При появі таких симптомів необхідно звертатись за медичною допомогою та повідомити про «підозрілі» продукти для встановлення діагнозу та своєчасного введення протиботуліністиної сироватки.

Інкубаційний період ботулізму – від лічених годин до кількох днів. Однак, чим важче захворювання і чим більше людина з’їла зараженого продукту, тим коротший інкубаційний період.

Радимо купувати продукти харчування в місцях офіційної торгівлі. Вживати продукти, дотримуючись умов їх зберігання. Зберігати температурний режим даного продукту.

Як попередити захворюваність на ботулізм


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано