Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профорієнтація сьогодні - заради успіху завтра

Дата: 21.05.2021 17:21
Кількість переглядів: 404

Фото без опису17 травня в Київській області відбулися останні заходи в рамках оголошеного 19 квітня Місячника професійної орієнтації для учнів 8-11 класів закладів загальної середньої освіти. Тож час підбити підсумки.

Служба зайнятості – організація, що надає у щоденному режимі профорієнтаційні послуги всім, хто прагне обрати чи змінити професію, а зараз в часи пандемії, такі послуги надаються навіть у дистанційному форматі?

Як зазначає директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук, все просто: значна частина майбутніх випускників за практично лічені тижні до свого останнього дзвоника, досі не мають відповіді на питання «Ким бути?». Це той випадок, коли прийняття рішення відкладається на «потім» та «наостанок».

На сьогоднішній день ринок праці перенасичений, наприклад, юристами, фінансистами, економістами.  А скільки вакансій, для зазначених фахівців? Беремо офіційну статистику: на всю Київську область в службі зайнятості «назбиралися» 503 вакансії для юристів і 1540 вакансій – у царині економіки та фінансів.  Офіційно зареєстровані як безробітні і шукають роботу 2220 юристів і 7874 особи, що претендують на фінансово-економічні вакансії. Шляхом не складних математичних розрахунків можна отримати такі дані: на 1 вакансію претендують 4 для юристів і 5 осіб – для економістів-фінансистів!!

Тож оголошуючи  Місячник, ми перш за все, прагнули ще раз нагадати дітям і їх батькам про важливість усвідомленого вибору професії, з урахуванням власних нахилів і стану ринку праці. Всі заходи Місячника переважно були розраховані на учнів випускних класів, тих, що вже будучи на початку дорослого життя, досі не визначилися із власним професійним майбутнім, не впевнені у правильності власного вибору або обрали професію без врахування перспективи прикладання праці. Інша цільова аудиторія – батьки майбутніх випускників, які  чи не найбільше впливають на професійний вибір власної дитини, і які також потребують певних знань, щоб більш виважено впливати на процес прийняття рішення. 

Отже, за майже повний місяць для учнів 8-11 закладів загальної освіти проведені 215 онлайн профорієнтаційних заходів.  При цьому, учасники мали змогу як взяти участь у серії заходів, так і обрати окремі, цікаві для себе, теми. А обирати, повірте, було з чого! Ось повний перелік тем: «Професія – це МІЙ вибір», «Визначаємося з професією. З чого почати?», «Яке твоє покликання?», «Інтроверсія та екстраверсія у виборі професії», «Професійне самовизначення: розширюй свої можливості», «Хто я? Земля, вогонь, вода чи повітря? Або як бути собою та на своєму місці?», «Трансформування мрій у цілі та їх реалізація», «Хочу – Можу – Буду!», «Психолог – бренд і як його створити», «Територія твого успіху», «Вибір професії: стереотипи та їх спростування», «Коучинговий підхід, як інструмент професійного самовизначення», «Темперамент і вибір професії», «Вибір та зміна професії: сучасні тенденції професійної мобільності», «Soft skills» або затребувані навички майбутнього», «Емоційний інтелект», «Штучний інтелект, мехатроніка і професії майбутнього», «Військовий: професія сьогодення та майбутнього»,  «Професії майбутнього для збалансованого природо-користування та аграрного сектору», «Охорона здоров’я: професії майбутнього», «Сучасні інструменти професійної орієнтації» тощо.

Всього до профорієнтаційного інтенсиву долучилися 3525 учнів шкіл, з них – 918 восьмикласників, 1269 дев’ятикласників, 803 десятикласників та 475 учнів 11 класів. Разом із власними вихованцями в рамках Місячника працювали 230 педагогічних працівників.

До речі, для багатьох учнів шкіл, їх батьків та педагогів не секрет, що служба зайнятості надає можливість пройти профорієнтаційне тестування в режимі онлайн. Після проходження тесту респондент одразу отримує результат, але якщо є додаткові питання чи потрібна більш ґрунтовна профорієнтаційна допомога, до роботи стають профконсультанти обласної служби зайнятості. Такі послуги доступні у щоденному режимі, тим більше, під час Місячника профорієнтації. Тож загалом послугою онлайн тестування скористалися 235 старшокласників, з них 47 звернулися за поглибленими консультаціями до профконсультантів регіональної служби зайнятості.

Тож підсумки підведено! Нагадуємо, шановні друзі, що отримати профорієнтаційні послуги можна незалежно від місця проживання. Також радимо цікавитися новинами на офіційному сайті державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua), використовувати Платформу з профорієнтації та розвитку кар’єри (http:/profi.dcz.gov.ua/) і  слідкувати за сторінкою Київського обласного центру зайнятості у Фейсбуці.

Презентацію можливостей дистанційної профорієнтації можна переглянути тут. https://www.facebook.com/814213325352780/videos/121032293308375

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано