Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щеплення дітей від поліомієліту

Дата: 11.03.2022 15:44
Кількість переглядів: 249

У жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2) та має параліч. 

Сьогодні в Україні діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, — у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, від 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліо.

На першому етапі запрошують тих дітей, котрі пропустили одне з перших щеплень (у 2 та 4 місяці) згідно з Календарем профілактичних щеплень або не отримали їх зовсім. Щеплять інактивованою вакциною (ін’єкціями). 

Державним коштом закуплено вакцину виробництва «Імовак Поліо» (виробництва Санофі Пастер, Франція), яка безпечна, ефективна, прекваліфікована ВООЗ і захищає від всіх типів поліовірусу. Вакцина, яка потрібна для цього етапу, вже розподілена по регіонах. Відповідний наказ МОЗ був затверджений 26 січня 2022 року. Батьки можуть безоплатно щепити нею дитину в державних закладах охорони здоров’я.

Поліомієліт (поліо) — це небезпечне інфекційне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина може інфікуватися. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього вірус розмножується в кишківнику. Вірус може жити в слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі.

Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Але його поширенню можна запобігти завдяки щепленням: дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано