Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дотримання норм трудового законодавства сьогодні — гарантія отримання гідної пенсії в майбутньому

Дата: 29.12.2021 11:03
Кількість переглядів: 503

Фото без описуОстаннім часом, коли настає час оформлювати пенсію, багато хто несподівано дізнаються, що розмір очікуваної пенсії буде набагато меншим, ніж розраховували, а де хто взагалі, не набув право на призначення пенсії.

Сучасні працівники європейських країн пильно стежать за кількістю коштів, які перераховані на пенсійне страхування, тому що від цього залежить розмір їх пенсії в майбутньому. А також за регулярністю відрахувань, щоб не допустити факту несплати страхових внесків.

Сьогодні це актуально як ніколи. Навіть, якщо людина отримує велику заробітну плату, це ще не є гарантією високої пенсії: заробітки, з яких не були сплачені страхові внески, не беруться до уваги під час розрахунку розміру пенсії. До того ж, багатьох наших громадян вже не шокує отримання зарплати «в конвертах» на протязі тривалого часу. Це означає, що такий громадянин працевлаштований з порушенням норм законодавства України «Про працю» і в цьому разі, визначені державою соціальні гарантії не забезпечуються. На початку трудової діяльності мало кого бентежить нелегальний заробіток. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальні розміри зарплати, а час вже безповоротно втрачено. Ось і виходить, що «все життя» ніби і працювали, а пенсія замала.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено термін «страховий стаж» – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій за мінімальний страховий внесок.

Відтепер важливо не тільки визначити період, протягом якого людина працювала, а за який період сплачені страхові внески на пенсійне страхування, і з якого розміру заробітку сплачувались ці внески.

Відомості про заробітну плату та сплачені страхові внески зберігаються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування України (далі – Реєстр). Всі дані про сплату внесків персоніфіковані.

Відсутність в Реєстрі даних про сплату внесків за окремого працівника не дає можливості врахувати такі періоди роботи для призначення або перерахунку пенсії. До того ж, відсутність даних про сплату внесків впливає на розмір допомоги по безробіттю, на розрахунок виплати за листками непрацездатності, допомоги в разі нещасного випадку.

До речі, страховий персоніфікований облік внесків має ще одну досить важливу перевагу. Наприклад, якщо підприємство, установа або фірма, де ви працювали, перестало існувати і документи не збереглися, єдине джерело відомостей про заробітну плату та сплачені внески – Реєстр.

А ще, пам’ятайте, права найманих працівників захищені статтею 16 вищезазначеного Закону, згідно якої застраховані особи мають право отримувати від страхувальника підтвердження про сплату страхових внесків, вимагати від страхувальника сплати страхових внесків у повному обсязі, у тому числі в судовому порядку.

Пенсійний фонд попереджує, що несплачені внески – це недоотримана пенсія, а для декого, у разі відсутності необхідного розміру страхового стажу, взагалі втрата права на пенсійне забезпечення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано