Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Крила успіху" першокласників Миронівського ліцею ім. Т.Г.Шевченка

Дата: 21.01.2020 13:30
Кількість переглядів: 3569

Фото без описуУ 2019-2020 навчальному році Миронівський академічний ліцей ім.Т.Г.Шевченка Миронівської міської ради розширює освітні можливості для першокласників - навчально-виховний процес у 1-А класі організовується за освітнім проектом «На крилах успіху», що реалізується в межах дослідно-експериментальної роботи Всеукраїнського рівня.

Нещодавно тут проведено семінар для вчителів початкових класів ОТГ та району.

У практику діяльності класу упроваджуються інноваційні підходи до особистісного розвитку дитини. Навчання здійснюється за експериментальним планом, в якому вперше в Україні зроблено крок до зменшення навчального навантаження на дитину. Так, за рахунок інтеграції та зняття дублювання змісту освіти, кількість навчальних предметів зменшено до шести: українська мова, іноземна мова, математика, всесвіт, арт-технології, фізична культура.Фото без опису

Дана освітня програма для початкової школи реалізовує основні завдання Концепції нової української школи та Закону України «Про освіту». Її переваги, це - інтеграція предметів та їх практична спрямованість, що дає цілісність сприймання і пізнання навколишньої дійсності. Такий підхід запобігає дублюванню змісту різних навчальних предметів, підвищує інтерес учнів. Особливо цікавою є програма з інтегрованого навчального предмета «Всесвіт», який об’єднує зміст навчальних предметів, які вивчались досі  – «Природознавство», «Основи здоров’я» і «Я у світі». В програмі передбачені дослідження, практичні роботи, екскурсії, зустрічі, навчальні проекти тощо.

На допомогу вчителям, які працюють за освітньою програмою, створено і активно функціонує освітній портал із методичними та дидактичними матеріалами, українськими енциклопедіями, мультимедійними підручниками та інтерактивними онлайн-ресурсами.

Фото без описуВ 1-А класі працює досвідчений педагог Кондратюк Лариса Іванівна, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, досвід роботи 25 років.
08 травня 2019 року були проведені батьківські збори для батьків майбутніх першокласників. Присутні батьки, а це 22 сім?ї, виявили бажання працювати по даній програмі. Батьки написали заяви для вступу до школи та уклали договір з освітнім проектом «На крилах успіху», згідно з яким вони зобов’язуються перераховувати кошти на рахунок проекту, а керівники курсу забезпечувати навчально-виховний процес учнів посібниками. Також учні отримали індивідуальні скриньки із дидактичними матеріалами. Вміщені предмети є ексклюзивними.

Особливість програми — дітям не потрібно носити кілька зошитів і книг, тому що всі заняття проводяться по одному журналу. Сам журнал має свою тематику і розрахований на тиждень навчання. Журнали батьки купили за власні кошти. Вартість становить  250 гривень на місяць (2250 грн. на рік).Фото без опису

У цьому журналі представлена одна соціокультурна тема щотижня, якій підпорядковано вивчення всіх навчальних предметів. Вчителі, які викладають інші предмети, мають можливість побачити, що діти вивчали сьогодні на навчальних предметах і ці знання застосовувати при вивченні своїх предметів

За новим освітнім проектом організовується нова форма навчання.
Толока – інноваційна форма організації навчальної діяльності учнів початкової школи, яка передбачає спільне обговорення питань, що стосуються навчально-виховного процесу у певному класі. В освітньому проекті «На крилах успіху» толоки проводяться на початку і наприкінці кожного робочого тижня. Тривалість толоки від 7 до 10 хвилин. Метою толоки на початку робочого тижня є створення позитивного настрою і налаштування учнів на роботу, визначення мети і вироблення плану діяльності на тиждень.

Фото без описуВеликий комплекс заходів та дидактико-методичного забезпечення спрямований на вирішення проблеми збереження здоров?я дитини. Передусім це фізкультхвилинки на заняттях. Кожен журнал містить комплекс фізкультхвилинок, який має чотири напрями – для м'язів шиї, плечового поясу, тулуба і нижніх кінцівок; для очей; артикуляційні вправи і пальчикові гімнастики.

Наступна позиція, яка дозволяє говорити про застосування здоров'язбережувальних технологій в освітньому проекті «На крилах успіху», це проведення зарядок-нейробік. Нейробіка – це тренування нейронів, спрямоване на гармонізацію правої та лівої півкуль головного мозку. Вправи створюють нові асоціації, діючи на нові ділянки мозку. Це організація роботи всіх п'яти почуттів людини незвичайним способом плюс емоційні почуття. Принцип нейробіки простий – щодня виконуємо незвичайним способом звичайні дії. Мозок необхідно постійно «дивувати», змушувати працювати по-різному. Розв'язуючи нову задачу, мозок розвивається. Наприклад: робити лівою рукою все, що звикли робити правою і т.д.Фото без опису

В проекті «На крилах успіху» існують лаксики, чотири казкові персонажі. У них велика психологічна роль. Завдяки введенню лаксиків, в освітньому проекті реалізується принцип «навчаючи інших, навчаюся сам». Адже всім відомо, що найкраще людина навчається тоді, коли навчає інших. Через уведення в освітній процес лаксиків забезпечується унікальна система оцінювання, коли діти одержують оцінку не за те, що вони знають чи не знають, а з точки зору, чи можуть пояснити лаксикам те чи інше завдання, чи їм ще треба підготуватись. До того ж це визначають самі учні, а не дорослі.

В освітньому проекті «На крилах успіху» є закрита соціальна мережа, де розробники проекту викладають матеріали: методичний коментар до проведення занять, позакласних заходів, фізкультхвилинок, дозвілля на перервах, мультимедійний супровід занять, віртуальні атласи, аудіоматеріали для занять з іноземної мови та інший дидактико-методичний супровід.

Доступ до соціальної мережі можливий не лише з комп'ютера, а й з мобільного та планшета. Таким чином учасники проекту можуть переглядати матеріал та готуватися до уроків будь-де та в будь-який час. Доступ до матеріалу за 30 секунд - головний принцип розповсюдження матеріалів у проекті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано