Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ТА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ ВИРОЩУВАННЯМ СВИНЕЙ, ЇХ ЗАБОЄМ АБО ПЕРЕРОБКОЮ ПРОДУКЦІЇ ІЗ СВИНИНИ

Дата: 30.08.2024 11:29
Кількість переглядів: 180

 

     У зв'язку з напруженою ситуацією щодо африканської чуми свиней на території Київської області, з метою мінімізації ризиків розповсюдження даного захворювання, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

            Африканська чума свиней (далі – АЧС) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, дистрофічно-некротичними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю (майже 100 % від захворілих тварин), що призводить до значних економічних збитків. Захворюваність свиней на АЧС в господарстві може досягати майже 98-100 %.

 

            Для АЧС характерні наступні ознаки:

- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

- підвищення температури тіла до 40,5 - 42ºС;

- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;

- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

 

           Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах їстівні продукти, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50ºС) його знезаражує.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

- у гною та ґрунті – до 200 діб;

- у трупах свиней – до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

- в солонині – до 1 року;

- в замороженому м’ясі – до 3 років.

 

             НАГОЛОШУЄМО!

             Суб’єктам господарювання всіх форм власності, в тому числі і мешканцям Київщини, які утримують або вирощують свиней, необхідно невідкладно посилити заходи біобезпеки та суворо їх дотримуватися, з метою недопущення проникнення збудника АЧС до Ваших господарств.

 

             Як захистити своє господарство від АЧС?

Всім власникам господарств (враховуючи як особисті селянські господарства, так і спеціалізовані ферми), що вирощують свиней, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не завозити та не вивозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
  • своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
  • утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
  • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
  • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;
  • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
  • не відвідувати без зайвої потреби ліси, лісопосадки, місця з дикоростучими грибами, ягодами та інші міста, де можливо перебувають або перебували дикі кабани (переносники збудника АЧС);
  • негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.

 

             Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, що при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі.

 

 

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

 

Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Броварський район, м. Бровари, вул. Металургів, 21

Тел.: (04594) 6-58-60

 

Фастівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Фастівський район, м. Фастів, вул. Житомирська, б/н

Тел.: 066-795-00-36

Тел.:096-862-66-35

 

Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Бориспільський район, м. Бориспіль, вул. Польова, 26

Тел.: 045-95-6-64-49

 

Вишгородська районна державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Вишгородський район, смт. Димер, вул. Революції, 49

Тел.: (04596) 3-11-60

Тел.: 095-162-94-60

 

Бучанська районна державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Бучанський район, смт. Макарів, вул. Димитрія Ростовського, 152

Тел.: 050-259-09-90

 

Державна лікарня ветеринарної медицини в Обухівському районі

Адреса: Обухівський район, м. Обухів, вул. Васильківська, 13

Тел.: (04542)5-69-52

 

Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини

Адреса: Білоцерківський район, м. Біла Церква, вул. Товарна, 27

Тел.: (04563)6-53-34

Тел.: 067-755-96-50


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано