ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ТА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ ВИРОЩУВАННЯМ СВИНЕЙ, ЇХ ЗАБОЄМ АБО ПЕРЕРОБКОЮ ПРОДУКЦІЇ ІЗ СВИНИНИ
У зв'язку з напруженою ситуацією щодо африканської чуми свиней на території Київської області, з метою мінімізації ризиків розповсюдження даного захворювання, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС.
Африканська чума свиней (далі – АЧС) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, дистрофічно-некротичними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю (майже 100 % від захворілих тварин), що призводить до значних економічних збитків. Захворюваність свиней на АЧС в господарстві може досягати майже 98-100 %.
Для АЧС характерні наступні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40,5 - 42ºС;
- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;
- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.
Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах їстівні продукти, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50ºС) його знезаражує.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
- в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
- у гною та ґрунті – до 200 діб;
- у трупах свиней – до 2,5 місяців;
- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
- в солонині – до 1 року;
- в замороженому м’ясі – до 3 років.
НАГОЛОШУЄМО!
Суб’єктам господарювання всіх форм власності, в тому числі і мешканцям Київщини, які утримують або вирощують свиней, необхідно невідкладно посилити заходи біобезпеки та суворо їх дотримуватися, з метою недопущення проникнення збудника АЧС до Ваших господарств.
Як захистити своє господарство від АЧС?
Всім власникам господарств (враховуючи як особисті селянські господарства, так і спеціалізовані ферми), що вирощують свиней, необхідно дотримуватися наступних правил:
- не завозити та не вивозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
- своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
- утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
- періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
- не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
- не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;
- утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
- не відвідувати без зайвої потреби ліси, лісопосадки, місця з дикоростучими грибами, ягодами та інші міста, де можливо перебувають або перебували дикі кабани (переносники збудника АЧС);
- негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, що при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі.
Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:
Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Броварський район, м. Бровари, вул. Металургів, 21
Тел.: (04594) 6-58-60
Фастівська районна державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Фастівський район, м. Фастів, вул. Житомирська, б/н
Тел.: 066-795-00-36
Тел.:096-862-66-35
Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Бориспільський район, м. Бориспіль, вул. Польова, 26
Тел.: 045-95-6-64-49
Вишгородська районна державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Вишгородський район, смт. Димер, вул. Революції, 49
Тел.: (04596) 3-11-60
Тел.: 095-162-94-60
Бучанська районна державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Бучанський район, смт. Макарів, вул. Димитрія Ростовського, 152
Тел.: 050-259-09-90
Державна лікарня ветеринарної медицини в Обухівському районі
Адреса: Обухівський район, м. Обухів, вул. Васильківська, 13
Тел.: (04542)5-69-52
Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини
Адреса: Білоцерківський район, м. Біла Церква, вул. Товарна, 27
Тел.: (04563)6-53-34
Тел.: 067-755-96-50