Як уберегтися від харчових отруєнь у спеку
Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності як на кишкові інфекційні захворювання так і на харчові отруєння. На разі тривають літні спекотні дні, та наявні перебої з постачанням електричної енергії, що сприяють виникненню харчових отруєнь.
Харчові отруєння - це гострі (іноді хронічні) неконтагіозні захворювання, які виникають після вживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження умовно патогенних мікроорганізмів та/чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають внаслідок вживання отруйних рослин і тканин тварин отруйних за своєю природою.
Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися в продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукт. До них належать небезпечні ботулізм та стафілококовий токсикоз.
Вразливими до харчових отруєнь є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом. За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, харчові отруєння можуть призвести до серйозних ускладнень.
Як правило, перші симптоми отруєння з’являються протягом 2- 6 годин після потрапляння в шлунок неякісних забруднених харчових продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:
- різкий біль у животі;
- відсутність апетиту та слабкість;
- може бути підвищення температури;
- нудота і блювання;
- діарея;
- зневоднення організму.
При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря. Не лікуйтеся самостійно. Неправильне невчасне лікування може тільки нашкодити вашому здоров’ю.
У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись простих правил профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти невідомого походження на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- здійснюйте достатню термічну обробку продуктів: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- використовуйте для пиття та приготування їжі якісну, очищену питну воду;
- зберігайте сирі продукти окремо від готових страв;
- перевіряйте зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування особливо, що швидко псуються;
- ретельно мийте фрукти та овочі перед споживанням;
- дотримуйтесь правил санітарної гігієни на кухні;
- мийте руки перед приготуванням страв, перед їжею та після відвідування громадських місць та туалету;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;
- не вживайте консерви, особливо домашнього приготування, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах, смак або якщо ви не впевнені у їх доброякісності;
- уникайте вживання підозрілих дикорослих грибів та ягід.
Пам’ятайте! Дотримуючись цих простих правил ви убережете здоров’я своє та своєї родини від харчових отруєнь.