Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проведення польового оцінювання посіву або насадження

Дата: 23.05.2024 09:19
Кількість переглядів: 110

Відповідно до змін   Постанови затвердженої  Кабінетом Міністрів Українивід 11 листопада 2022 р. № 1274 «ЗМІНИ, що вносяться до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння  та/або садивний матеріал»  Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області доводить до відома  суб’єктів господарювання насінництва та розсадництва    (далі — заявник), що планують виробництво насіння необхідно провести польове  оцінювання посіву або насадження за місцем знаходженням посіву або насадження подавши   заявку на визначення сортових якостей насіння та садивного матеріалу до органу  із сертифікації.

для насіння — не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин;

для садивного матеріалу — не пізніше ніж за 30 днів до початку активного росту рослин, включно до 31 травня поточного року;

для рослин, розмножених в умовах in vitro і адаптованих до умов in vivo, та інших рослин із закритою кореневою системою — не пізніше ніж за 40 днів до передбачуваного строку формування партії садивного матеріалу для його сертифікації.

Польове оцінювання маточних насаджень багаторічних рослин (плодових, ягідних, горіхоплідних, малопоширених, винограду та хмелю), призначених для відбору розсадного матеріалу, полів розсадника та садивного матеріалу, призначеного для реалізації, проводиться щороку.

До заявки на визначення сортових якостей насіння та садивного матеріалу додаються:

документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент на сорт рослин та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);

первинна документація про походження насіння та садивного матеріалу (акт польового обстеження, протокол випробування насіння, у разі визначення сортових і посівних якостей розсадників розмноження, виданих на насіння або садивний матеріал, що використані для сівби; копії актів польового оцінювання полів розсадника розмноження та/або маточних сортових та підщепних насаджень багаторічних рослин, продукцію яких було використано для виробництва садивного матеріалу);

схема розміщення поля (полів) посіву або насадження із прив’язкою до місцевості;

інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин — для гібридів;

інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості щодо проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

Для підтвердження походження насіння або садивного матеріалу, використаного для посіву або насадження, заявник зазначає в заявці номер та дату видачі органами з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва сертифікатів, що засвідчують сортові і посівні якості насіння або сортові і товарні якості садивного матеріалу.

У разі використання для розмноження насіння або садивного матеріалу, що були імпортовані, заявник у заявці зазначає відомості про сертифікати міжнародного зразка, що видані органами із сертифікації інших країн і які були визнані в порядку, встановленому пунктами 31—33 цього Порядку, та подає копії сертифікатів ОЕСР.

Зазначені документи можуть бути подані особисто, надіслані поштою (зокрема шляхом відправлення електронних носіїв інформації, на яких збережено зазначені документи) або в електронній формі, засобами інформаційно-комунікаційних систем, визначених органом із сертифікації.”.

За результатами визначення сортових якостей видається акт польового оцінювання, який є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості.

До періоду проведення польового оцінювання посіву або насадження насінницьких посівів проводяться обстеження , а саме:

  • З появою сходів на кожному насінницькому посіві встановлюють польову табличку, яка є своєрідним "паспортом" посіву. 

Зразок польової таблички насінницького посіву

  • Назва господарства                                                
  • Культура                                                                 
  • Сорт                                                                        
  • Генерація                                                            
  • № поля                                                                    
  • Площа                                                                     

Попередник                                                            

  • В період колосіння – початку воскової стиглості зерна проводять видові і сортові прополки (видалення на відведених під вирощування насіння площах рослин інших видів та рослин культури, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту. Під час прочисток, домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні. Ця робота проводиться під безпосереднім керівництвом агронома - насіннєвода. Роботу організовують так, щоб робітники проходили на відстані витягнутої руки один від одного. По закінченні цього прийому по кожному полю складається акт сортової прочистки насіннєвого посіву.

Головний спеціаліст                                                                           Валентина ПОЛОВЕЦЬ

Відділ контролю в сфері насінництва                                                                                                                     
та розсадництва та якості зерна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано