Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадське обговорення щодо демонтажу елементів символіки російської імперської політики

Дата: 01.03.2024 11:35
Кількість переглядів: 564

Шановні мешканці Миронівської міської територіальної громади!

В Україні як демократичній та правовій державі з 2015 року на законодавчому рівні засуджені тоталітарні режими комуністичного СРСР та нацистської Німеччини. Пропаганда цих режимів та публічне використання їхньої символіки заборонені та визнані законом наругою над пам’яттю мільйонів їхніх жертв. Водночас, більшість наявних сьогодні в населених пунктах України пам’яток та об’єктів топоніміки, які стосуються російської історії та культури, не підпадають під обмеження (або підпадають під виключення), що визначені законами України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»

Доля таких об’єктів повинна вирішуватись відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини»  та інших нормативно - правових актів України у сфері охорони культурної спадщини.

Демонтаж монументів, що не мають статусу об’єкта культурної спадщини або не обліковані належним чином, вирішуються власником такого об’єкта, і дозвіл органів охорони культурної спадщини в цьому випадку не потрібен. Єдиною засторогою щодо відповідних рішень є врахування думки громади, економічна доцільність та можлива культурна / мистецька цінність об’єктів, що демонтуються. Зокрема, при вирішенні питання демонтажу пам'ятників та пам'ятних знаків, які не мають статусу об'єкта культурної спадщини, слід врахувати вклад постатей, яким вони присвячені, у культурну спадщину людства, мистецьку складову монумента чи його частин, та розглянути питання передачі вказаних об’єктів на зберігання до спеціалізованих закладів, зокрема до краєзнавчих музеїв. Отже, рішення щодо демонтажу, перенесення чи збереження у музейному фонді об’єктів, які пов’язані з російською історією та культурою, повинні враховувати висновки науковців та незалежних експертів щодо історичної, мистецької цінності таких об’єктів, їхньої унікальності та використання як «маркера» російських імперських претензій.

Якщо ж монументи чи інші об’єкти мають статус пам’ятки або щойно виявленого об’єкта культурної спадщини та обліковані належним чином, слід звернути увагу на наступне.

На сьогодні до Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесені багато об'єктів, пов’язаних з російською та радянською історією та культурою. Ще більше – взято на облік відповідно до законодавства, яке діяло до набрання чинності Закону України «Про охорону культурної спадщини». Одним зі способів встановлення влади імперії над територією було насадження єдиного культурного простору, в тому числі шляхом встановлення пам'ятників та пам'ятних знаків відповідної символіки (російської та радянської), меморіалізації простору через розміщення поховань, зокрема в публічних місцях, найменування населених пунктів, вулиць, площ, провулків та ін., а також розміщення символіки в екстер'єрах та інтер'єрах будівель та споруд.

Оскільки облік об’єктів культурної спадщини бере початок з радянського минулого, а радянська влада в першу чергу брала на облік об'єкти, пов'язані з її встановленням та подіями німецько-радянської війни 1941-1945 рр. то, як вже зазначалось вище, багато з вказаних об'єктів все ще залишаються на обліку. Декомунізаційні процеси, починаючи з 2014 року, активізували зняття подібних об'єктів з державного обліку та усунення їх з публічного простору.

На сьогодні в правовому полі України діє низка нормативно-правових актів, які регулюють правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини у суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а саме Закон України «Про охорону культурної спадщини», Порядок визначення категорій пам'яток, Порядок обліку об'єктів культурної спадщини, а також Закон України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Частина  братських могил та пам’ятників нашої громади також мають елементи символіки російської імперської політики. На сьогодні визначено перелік об'єктів, що потребують частково демонтажу.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» з метою дерусифікації об’єктів міського підпорядкування та з метою врахування громадських інтересів жителів Миронівської міської територіальної громади щодо усунення російської імперської символіки  з публічного простору відділ культури, молоді та спорту Миронівської міської ради оголошує про прийняття пропозицій громадськості щодо демонтажу та усунення російської символіки на братських могилах та пам’ятниках воїнам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Запрошуємо жителів громади висловити свою думку стосовно демонтажу та усунення російської символіки на братських могилах та пам’ятниках воїнам м. Миронівка та сіл громади.

Пропозиції приймаються з «01» березня 2024 року по «31» березня 2024 року (включно).

Вимоги, що висуваються до надання пропозицій щодо демонтажу та усунення російської символіки розташованих на території Миронівської міської територіальної громади:

1. Пропозиції щодо демонтажу та усунення елементів символіки російської імперської політики,  надаються в  паперовому вигляді у відділ культури, молоді та спорту Миронівської міської на адресу: м. Миронівка вул. Соборності 60,  або на електронну адресу відділу культури, молоді та спорту Миронівської міської ради: kultura808@ukr.net.

   2.   Пропозиції не розглядатимуться, якщо вони:

  • не містять інформації про ініціатора (ініціаторів), або при перевірці виявилося, що дана особа / установа / група осіб не підтверджує авторство ініціативи (анонімні);
  • надійшли до або після оголошених термінів подання;
  • суперечать Законодавству України, зокрема:
    • Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»;
    • Закону «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»;
    • Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Участю в наданні пропозицій Ви підтверджуєте, що на даний момент Вам виповнилося повних 18 років.

Також виносимо на громадське обговорення пропозиції, надані  ініціативною групою працівників установ та старост громади (згідно з додатком).

На виконання рекомендацій Міністерства культури та інформаційної
політики України та Українського інституту національної пам’яті необхідно
позбутися у публічному просторі українських міст та населених пунктів
пам’ятників особам, які брали участь у пропаганді та реалізації російської
імперської та радянської тоталітарної політики, спрямованої на підкорення
України, переслідування учасників боротьби за незалежність, здійснення
політичних репресій та інших злочинів імперського та тоталітарного режимів,
усунути маркери радянської та російської мілітаристської пропаганди на
частині пам’ятників і монументів та замінити написи на історично коректні.
Зокрема, потребують:
- заміни термін «Велика вітчизняна війна» на «Друга світова війна», дати
«1941-1945 роки» на «1939-1945 роки»;
- усунення написів «радянська батьківщина», «радянський народ» та
подібні. Ці написи рекомендуємо замінювати на історично коректні, що
увічнюють пам’ять тих, хто загинув у Другій світовій війні.

Слід зазначити, що демонтаж елементів символіки російської імперської політики потребує додаткових витрат.

Додаток

 

 

№ п/п

Найменування пам’ятки

Місцезнаходження

Елемент, що підпадає під дію Закону

 

1.

Меморіальний комплекс: Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули при звільненні міста, підпільни­ків, громадян, розстріляних в період окупації, та пам’ятник воїнам-односель­цям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

м.Миронівка

вул. Соборності, парк

Напис на російській мові, зірка – вічний вогонь

2.

Пам’ятник робітникам цукрового заводу, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

М.Миронівка

вул. Соборності

Напис на російській мові,

3.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Владиславський старостинський округ

Серп і молот

4.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Іванівський старостинський округ

Георгіївська стрічка

5.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Козинський старостинський округ

с.Козин

с.Салів

с.Ємчиха

Напис на російській мові

6.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Маслівський старостинський округ

Георгіївська стрічка

7.

Пам’ятник воїнам-односель­цям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Маслівський старостинський округ

Напис на російській мові

8.

Братська могила воїнів Радянської Армії і пам’ятник воїнам-односельцям,

які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Потіцький старостинський округ

Напис на російській мові, потребує кап. ремонту

9.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Юхнівський старостинський округ

Напис на російській мові

10.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Юхнівський старостинський округ

Напис на російській мові

11.

Пам’ятник воїнам-односель­цям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Юхнівський старостинський округ

Напис на російській мові

12.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

с.Коритище Полівський старостинський округ

Напис на російській мові

13.

Пам’ятник воїнам-односель­цям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Вікторівський старостинський округ

Напис на російській мові

14.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Кип’ячівський старостинський округ

Напис на російській мові

15.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

Македонський старостинський округ

Напис на російській мові

16.

Братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни

с.Малі Прицьки Македонський старостинський округ

Напис на російській мові

17.

Пам’ятник від кримських будівельників для переселенців із зони ЧАЕС (1986-1987)

с.Кип’ячка

Напис на російській мові

18.

Пам’ятна меморіальна дошка на честь вченого селекціонера В.М.Ремесла ( дошка мідна)

Центральненський старостинський округ

Напис на російській мові

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано