Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ: ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ.

Дата: 26.09.2023 14:17
Кількість переглядів: 441

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) стійко посідають одне з перших місць серед усіх інфекційних захворювань, характеризуються широкою розповсюдженістю, високою частотою розвитку тяжких форм і ускладнень, що несуть безпосередню загрозу для життя. Серед безлічі вірусних інфекцій, які легко «хапають» діти, є окрема група вірусів, що викликають гастроентерити — запалення шлунково-кишкового тракту. Блювота, біль в животі, діарея — у 90% випадків це не «отруєння» (харчова токсикоінфекція), а гостра вірусна інфекція ( «кишковий грип»), викликана норо-, рота-, астро-, адено- або якимось з ентеровірусів. На першому місці серед збудників знаходиться вірус Норуолк.

Так на території Броварського району зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію в закладі дошкільної освіти з 18-ма випадками. Хворі – діти від 1 до 13-ти років. Згідно отриманих попередніх результатів досліджень виявлено позитивні результати на РНК збудника Норовірусу

Норовірусна інфекція (інша назва «шлунковий грип») – гостре вірусне захворювання, що проявляється переважно синдромом гастроентериту. Основними симптомами є нудота, блювання, болі, бурчання в животі та рідкі водянисті випорожнення, рідше – виражена температурна реакція організму, респіраторні прояви.

Захворювання характеризується сезонними підйомами (осінь, зима, весна) і спалахами незалежно від сезону. На сучасному етапі норовіруси – провідні збудники харчових спалахів гострих кишкових інфекцій в усьому світі. Спалахи найчастіше виникають в закритих та напівзакритих установах таких як, дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади, лікарні, геріатричні відділення, тощо. Норовірусна інфекція вражає всі вікові групи. Найбільш небезпечний норовірус для дітей, осіб літнього віку та пацієнтів з ослабленною імунною системою, які є групою ризику.

Основний шлях передачі інфекції вважається фекально-оральний, контактно-побутовий, через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни, харчовий (при вживанні немитих овочів або фруктів, також найбільш небезпечними є морепродукти та інші продукти при недостатній термічній обробці) і значно рідшим водним шляхами передачі інфекції. Повітряно-крапельний, якщо збудник розмножується в дихальних шляхах, при кашлі, чханні.

Не дивлячись на високу контагіозність, стійкість і тривале збереження життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, заходи профілактики елементарні та доступні для усіх.

Насамперед – ретельно дотримуватися правил особистої гігієни:

-мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці.

- слід ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування.

- вживати гарантовано безпечну воду і напої.

- при купанні в басейнах і водоймах уникати попадання води в рот.

- при догляді за хворим проводити вологу обробку всіх поверхонь, з якими контактував хворий як мінімум раз на день з додаванням хлорвмісних дезінфікуючих засобів. Посуд, яким користувався хворий, необхідно кип’ятити, речі, забруднені блювотними масами, необхідно відразу дезінфікувати та попрати .

Дотримуючись цих правил, можна попередити подальше розповсюдження інфекції та повторне зараження людей.

Неухильне дотримання правил особистої гігієни та своєчасне звернення за допомогою до медичного закладу – це головний захист від кишкових захворювань. Особливо це стосується дітей, цих елементарних правил необхідно навчати з раннього віку.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано