Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

7 порад, як успішно скористатися перевагами програми “Власна справа” у 2023 році

Дата: 03.05.2023 16:20
Кількість переглядів: 119

 

Триває 7-ий етап прийому заяв на участь у програмі  «Власна справа»

Громадяни України, що є суб’єктами господарювання (фізична особа підприємець чи юридична особа), а також громадяни України, що тільки збираються стати суб’єктами господарювання, мають можливість отримати мікрогрант для започаткування власного бізнесу або розвитку існуючого, максимальна сума становить 250 тис. грн.

Враховуючи існуючий досвід розгляду заяв в 2022 році, хочемо надати декілька порад всім, хто планує отримати грант для відкриття або реалізації своєї бізнес-мрії в цьому році.

Порада перша

Отже, з чого почати? Маєте бізнес ідею та чітке розуміння, як її реалізувати в житті? Вітаємо, ви зробили перший крок. Але перед тим, як  складати бізнес-план, доречно уважно вивчити  Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу, затверджений Постановою Кабінету міністрів України від 21.06.2022 №738 (із змінами) та співставити свої бізнес-бажання з критеріями отримання грантів. Якщо все добре, подавайте заяву та бізнес-план через платформу «ДІЯ». 

На платформі «ДІЯ» ви можете ознайомитись з графіком початку прийому заяв, строками опрацювання.

Важливий момент: заяву може подати юридична, фізична особа – підприємець чи фізична особа. Протягом 15 робочих днів з моменту отримання повідомлення в «ДІЯ», заявники мають відкрити рахунок в уповноваженому банку, а випадку, коли заявник фізична особа – за цей же термін (15 робочих днів) зареєструвати юридичну особу або зареєструватись фізичною особою підприємцем. Деталі і покрокова інструкція роботи з «ДІЯ» тут.

Звертайте увагу, що до прийняття рішення про надання мікрогранту, уповноважений банк проводить перевірку ділової репутації потенційного грантоотримувача, аналізує і оцінює бізнес-план. Негативна ділова репутація, наявність судових справ, шахрайство, виявлення фактів її приховування є підставою для подальшої відмови у розгляді.

Порада друга

Існує величезна кількість бізнес-планів, доступних усім користувачам мережі. Однак для отримання гранту використовуйте форму, затверджену наказом Міністерства економіки України від 06.07.2022  № 1969 (зі змінами).

Подумайте над тим, як зробити свою бізнес-ідею максимально реалістичною і життєздатною з урахуванням доступного фінансування. Результати мають бути реалістичні, прозорі та досяжні. Розрахунки можуть включати використання власного капіталу.

Порада третя

Сума гранту і сума власного капіталу в заяві має збігатись з сумами вказаними в бізнес-плані. Так само це стосується цільового використання коштів гранту. Далі -  чітка структура всіх витрат і надходжень на період гранту, а це 12 кварталів, тобто 36 місяців.

Потрібно розподілити витрати, беручи до увагу відсоткове відношення до загальної суми мікрогранту, відповідно до п.5 Порядку. Наприклад, витрати на послуги з маркетингу та реклами не можуть перевищувати 10% від загальної суми гранту, а оренда відповідно - 25%. Якщо відсоткове співвідношення статей цільового використання не буде відповідати п.5 Порядку даним поданим у бізнес-плані, такий бізнес-план буде відхилено або надіслано на доопрацювання.

Порада четверта

 В бізнес-плані у вкладці «План надходжень та витрат» мають бути заповнені періоди по статтях витрат, які вказані в бізнес-плані. Кошти мікрогранту мають бути освоєні протягом перших 6 місяців з моменту отримання мікрогранту. Заявник має врахувати даний строк в своєму бізнес-плані.

Звертаємо увагу, що з прийняттям нових змін до Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу кошти мікрогранту також можна спрямовувати на купівлю меблів, що використовуються для ведення бізнесу, обладнання (крім транспортних засобів). Інше цільове використання коштів залишилось без змін.

Важливо: статті витрат фінансуються лише ті, що прописані у бізнес-плані.

У разі необхідності доопрацювання бізнес-плану, регіональний центр зайнятості повертає такий бізнес-план для доопрацювання отримувачу та зміщує його розгляд на наступний період. У Заявника згідно до нормативних документів є 15 календарних днів на виправлення, з дня отримання повідомлення, надісланого в кабінет отримувача в «ДІЯ». Доопрацювання бізнес-плану може бути здійснено лише єдиний раз.

Наявність орфографічних, синтаксичних, граматичних помилок, що не спотворюють змісту бізнес-плану не є підставою для відмови.

Порада п’ята

Дотримуйтесь термінів, визначених Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу. Особливо зверніть увагу на строк 15 робочих днів з дати отримання  рішення мікрогранту (дата отримання повідомлення в особистому кабінеті «Дія»): для заявників, які подавались як фізичні особи на протязі цього терміну ви маєте зареєструватися фізичною особою - підприємцем чи утворити юридичну особу, укласти договір про надання мікрогранту (далі - договір мікрогранту) за формою, встановленою Мінекономіки, та відкрити рахунок отримувача в уповноваженому банку. 

Будьте постійно на зв’язку з відповідальним представником уповноваженого банку. Були непоодинокі випадки, коли переможці не вкладалися в цей строк і Державна служба зайнятості змушена була скасувати прийняті позитивні рішення. Також, упродовж перших шести місяців (два квартали) з дати отримання коштів отримувач мікрогранту має використати їх в повному обсязі, не використані кошти повертаються грантонадавачу.

Порада шоста

Основною умовою реалізації даної урядової програми є створення нових робочих місць та працевлаштування нових працівників в кількості, що залежить від суми гранту. Створити нові робочі місця та працевлаштувати на них осіб необхідно протягом шести місяців з дня зарахування коштів на рахунок отримувача в уповноваженому банку.

Загальний термін працевлаштування працівників на новостворені робочі місця повинен бути не менше 24 місяців. У разі звільнення працівників до закінчення цього строку з дня працевлаштування на їх робочі місця у межах дворічного строку працевлаштовуються інші особи.

Сума податків розраховується з фонду заробітної плати. Оплата праці найманим робітникам не може бути нижчою за мінімальну. Додатково наголошуємо, що впродовж 36 місяців (термін реалізації проєкту) розмір мінімальної заробітної плати може бути збільшений відповідним рішенням Уряду, тому не радимо відштовхуватися від мінімальної  зарплати.

Порада сьома

І наостанок.

Програмою передбачається, що повернення коштів гранту відбувається у вигляді податків та зборів. Разом з тим, у разі невиконання обов’язкової умови договору мікрогранту отримувач зобов’язаний повернути різницю між сумою отриманого мікрогранту та фактично сплаченими податками та зборами, єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернути кошти в повному обсязі.

Залишилися питання?

отримайте онлайн консультацію за допомогою телеграм-каналу Київського обласного центру зайнятості: https://t.me/+fnLlSCkuIls1ZjVi

 

Пропонуємо ознайомитися з інформацією щодо актуальних подій та змін у роботі Київської обласної служби зайнятості на наших

 Фейсбук-сторінці:  https://www.facebook.com/kyivobl

 Інстаграм-сторінці: https://www.instagram.com/kobl_cz/

 на сайті Київського ОЦЗ  https://kir.dcz.gov.ua/.

 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано