Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запобігання  та виявлення контрафактного насіння

Дата: 07.03.2023 10:55
Кількість переглядів: 273

Фото без описуДля ринку насіння в Україні контрафактом вважається ввезення продукції особами, що не уповноважені виробником або власником торгової марки та сорту, як об’єкта інтелектуальної власності, на який отримано правочинні документи, для здійснення імпорту товару на певній території або в тому чи іншому регіоні. Водночас фальсифікатом є виготовлення продукції на території України зі спотвореним змістом з копіюванням зовнішніх ознак та зовнішнього оформлення справжнього товару.

Мова йде про використання відомих «торгових марок» під видом яких на ринку реалізується тотожний продукт, який має інше від оригінального походження та містить у собі загрози недоотримання очікуваного    кінцевого   результату    

 Основними типи контрафакту насіння, з якими стикаємося в Україні, це,є:                                                                                                                                  · пропонування до продажу та реалізація продукції під чужими торговельними марками(це для аграріїв не найгірший варіант);                                                                                            

· повністю неоригінальний продукт ;насіння сорту/гібриду не відповідає сортовим показникам тощо;

· придбання насіння F2 та наступних поколінь;

· чистота гібриду – відсутня.

Підробляють все:   насіння,пакувальні мішки,голограми, сертифікати, все, що користується попитом. Контрафакт-це трагедія для держави,він може повністю знищити ринок насіння. Слід сказати, що більшість компаній – виробників насіння дбає про захист своєї продукції.                              Як вихід із ситуації, в якій ми опинилися, треба щоби виробники насіння вдавалися до усіх можливих видів захисту своєї продукції (сортів рослин і безпосередньо насіння), застосовували та дотримувались умов ліцензійних договорів, проводили освітні заходи для працівників сфери та налагоджували співпрацю з відповідними органами влади, які мають контролювати ситуацію на насіннєвому ринку. 

Щоб уберегтись від купівлі підробок потрібно враховувати:

Вартість. Звичайно, ціна не може бути основним критерієм якості, але принаймні варто враховувати, що справжнє виробництво - недешевий процес і кожний продукт має свою ціну.

Місце самої купівлі. Ніколи не зайвим буде спілкування з продавцем та попросити в нього додаткову інформацію щодо товару й переконатися в його справжності .

Якість та упаковка. Фірмові речі завжди укладають в якісну упаковку з логотипом фірми. Зовнішній вигляд та якісні показники повинні підтверджуватися сертифікатом на насіння/садивний матеріал. Сертифікати видаються на кожну партію насіння.

Секретні пастки виробника для підробників - маркування, нанесення спеціальних  голограм, магнітних смуг на тару із засобами захисту.

Сайти виробників-постачальників. Як правило, вони публікують власну лінійку товарів, особливості власного маркування і додаткових захисних елементів, повідомляють про мережу офіційних дистриб’юторів.

Реалізація насіння  садивного матеріалу компаніями проводиться самими виробниками та, або компаніями з іноземними інвестиціями через мережу дистриб’юторів. Єдина можливість уберегти свої поля від насіння невідомого походження - співпрацювати винятково з офіційними дистриб'юторами насіннєвих компаній.

Також потрібно звернути   увагу на деякі моменти, які повинні насторожити  при купівлі насіння:

  • продаж насіння урожаю минулих років за зниженими цінами;

  • великий асортимент насіння;

  • підприємства, які мають низький рівень Статутного капіталу, основних фондів, власних виробничих потужностей і споруд по зберіганню насіння;

  • підприємства, які не є офіційними дистриб’юторами.

У потенційного покупця насіння мають виникнути сумніви, якщо насіння пропонує «нова», невідома фірма.

Дуже часто привозять 1–2 мішки для зразка і пробу, іноді такі перші мішки навіть є оригінальними, проте потім, після оплати чи перевірки справжності, доставляють решту – вже фальсифіковане насіння.

Інколи такі фірми продають фальсифіковане насіння в кредит, і вже забезпечує їм покриття витрат і певний прибуток

Якщо аграрій придбав контрафактне насіння і виявив це, то компанії-виробники насіннєвого та садивного матеріалу не несуть відповідальність за його якість. 

До них можна звертатись із претензіями лише у тих випадках, коли насіння було придбано в офіційних дистриб’юторів компанії та є докази, які це засвідчують. І в кращому випадку можна розраховувати тільки на відшкодування вартості насіння

Існує багато способів появи на ринку насіння низької якості, контрафактного. Зазвичай для такого роду фальсифікацій знадобиться просте товарне зерно, або некондиційне насіння, фарба, «правильні» мішки та папірці, зовні схожі на сертифікати, що засвідчують сортові і посівні якості насіння.

Слід звернути увагу також і на рік, коли було вирощене насіння, оскільки при використанні навіть «правильних» мішків на них можуть бути етикетки-копії вже проданого у минулих роках насіння з номерами партій, яких немає у базі даних компанії-виробника для продажу у цьому році.

При купівлі насіння ми радимо сільгоспвиробникам  уточняти дані про виробника та реалізатора насіння.                                                                                    

Прийнято ряд законодавчих актів ,в числі  яких  Постанова КМУ  від 5 жовтня 2016року №691,яка регламентує  ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу,не внесеного до Державного реєстру сортів рослин України . Порядок затверджений цією постановою передбачає вирішення цих питань тільки через Держпродспоживслужбу України. Тож сподіваємось, що запобігання потраплянню контрафакту забезпечить вихід на ринок лише насіння, яке пройшло весь процес  сертифікації і в установленому законом порядку було запаковане, промарковане і має відповідну етикетку та сертифікат на насіння. Весь комплекс запобіжних заходів  як з боку держави так і всіх учасників ринку  сприятиме подальшому зростанню галузі насінництва і розсадництва. 

 

Головний спеціаліст            Валентина ПОЛОВЕЦЬ                                                                                                                                                                          

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано