Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що необхідно знати про кишкові інфекції.

Дата: 20.07.2022 08:58
Кількість переглядів: 381

З настанням літа все частіше  у засобах масової інформації з'являються повідомлення про випадки  масових харчових отруєнь та кишкових інфекцій.   А що ж таке харчові отруєння та кишкові інфекції ? Як уникнути цього захворювання?

Харчові отруєння - це гострі захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних штамів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також виникають унаслідок уживання отруйних рослин і тканин тварини.

Поговоримо про харчові отруєння мікробного походження. Джерелом захворювання є хвора людина  або бактеріоносій, які при порушенні елементарних правил особистої гігієни можуть забруднити харчові продукти. Далі  потрапивши в харчовий продукт, в якому є всі необхідні умови (поживні речовини, волога і температура повітря більше +10гр.С) мікроорганізми дуже швидко  розмножуються і накопичуються. Такий харчовий продукт чи готова до споживання страва на вигляд є свіжою і доброякісною, але вона є небезпечною для людини. Харчове отруєння може бути і при вживанні неякісною питної води..

Які ж ознаки гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь?

Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при дизентерії - 2-7 днів, при холері - від декількох годин до п’яти днів, при харчових токсикоінфекціях - декілька годин, при гепатиті А- від 15-50 днів. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтянистість шкіряного покриву та слизових оболонок, потемніння сечі  і т. д.

     Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні. Щоб запобігти появі гострих кишкових захворювань, насамперед необхідно ізолювати хворого, а також виключити можливі шляхи передачі інфекції.( підозрілі харчові продукти, які споживали хворі). В разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування, щоб не заподіяти ще більшої школи здоров’ю.

     Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі-тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими  інфекціями.       Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі/бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.  Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. 

    Необхідно забезпечити  відокремлене зберігання та обробку сирої продукції (м'ясо, риба, яйця і т.п) від продуктів готових до вживання, які не будуть піддаватись термічній обробці(ковбасні вироби, копчені м»ясні та рибні вироби, сири тощо.) Не рекомендується   готувати страви , кулінарні вироби для довгого зберігання і вживати їх без повторної термічної обробки.

  Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви, складні м’ясні салати, тощо.

   Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігати у холодильниках при температурі в камері не вище +6°С.

   Не купуйте фасовану  продукцію без наявності  ярлика якості, на якому обов’язково повинні буди назва підприємства- виробника, його адреса, назва продукції, НТД на дану продукцію, умови його зберігання та термін реалізації. Термін та умови  зберігання продуктів,  вказаний на ярлику слід обов’язково   дотримуватись.

   Не купуйте такі продукти, як м'ясо, рибу, яйця, молоко в стихійній торгівлі, у незнайомих приватних осіб. 

   Не споживайте домашні м’ясні консерви без термічної обробки , продукти сумнівної якості, незнайомі гриби та ягоди, воду з незнайомих джерел.

         

Прислухайтесь до наших порад та будьте здорові.

 

Миронівський відділ Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано