Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Перехреснозапильні культури. Порядок узгодження розташування насіннєвих посівів

Дата: 07.02.2022 13:50
Кількість переглядів: 1170

Фото без опису Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.10.2016 № 365 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2016 р. за № 1413/29543).

Не пізніше 01 березня року, в якому здійснюватиметься посів, суб’єкт насінництва та розсадництва подає до Головного управління Державної служби  з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Київській  області план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

Перехресний  тип запилення широко розповсюджений у  культурних рослин таких як: кукурудза, жито, тритікале, конопля, соняшник, райграс, тимофіївка, конюшина лугова та інші. Для селекціонера та насіннєвода це створює більші технічні труднощі при їх вирощуванні. Тому,   при захисті селекційного матеріалу від випадкового перехресного запилення, доводиться прибігати до просторовій ізоляції. Господарюючі  суб’єкти при вирощуванні насіння вищезазначених сільськогосподарських культур повинні узгоджувати питання розташування насіннєвих посівів.

                  Згідно із вказаним Порядком відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

                   Суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво. Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану  - схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській  області, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

            Підставою для відмови в узгодженні плану-схеми є не включення виробника насіння і садивного матеріалу до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу.

Головний спеціаліст

в сфері насінництва та розсадництва ГУ

Держпродспоживслужби в Київській обл.                                       В.М.  Половець

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано