Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за видачу розрахункового документа, у якому відсутні обов’язкові реквізити

Дата: 25.01.2022 15:54
Кількість переглядів: 1000

Фото без описуСГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, та надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі - ст. 3 Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, встановлені форма та зміст фіскального касового чека на товари (послуги) та інших розрахункових документів, надання покупцю яких є обов’язковим та обов’язкові реквізити фіскального чека.

Обов’язкові реквізити фіскального чека, зокрема:

-         назва та адреса господарської одиниці;

-         назва та кількість товару, який реалізується;

-          вартість проданого товару;

-         код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством);

-          ставки та суми податку на додану вартість (далі – ПДВ) та акцизного податку.

СГ роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ) у фіскальному чеку повинні окремим рядком вказувати літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 22). У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з ПКУ. За потреби дозволяється використовувати скорочення.
 Документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення - 3 розд. I Положення № 13.

До СГ, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог Закону №265, за рішенням відповідних контролюючих органів, передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій в таких розмірах: у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

-   100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

 -  150 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Крім того, за порушення вимог Закону №265 посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності:

особи, які здійснюють розрахункові операції з порушенням встановленого законом порядку проведення розрахунків, притягуються до відповідальності у вигляді  штрафу в розмірі від 2-х до 5-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  та на посадових осіб - від 5-ти до 10-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До особи, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - застосовується накладення штрафу: на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5-ти до 10-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 10-ти до 20-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано