Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заповнення та терміни подання податкової декларації платника ЄП у разі зміни протягом звітного року групи платника ЄП

Дата: 28.12.2021 09:40
Кількість переглядів: 376

Фото без описуПлатники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду та відображають у ній обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого сплаченого у порядку, визначеному законом.

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Платники єдиного податку третьої групи - ФОП у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.
 Згідно з п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ, платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

У податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ.

При цьому платники єдиного податку другої групи у податковій декларації окремо відображають:
      1) щомісячні авансові внески, визначені;

     2) обсяг доходу, оподаткований за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;
      3) обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 %  - у разі перевищення обсягу доходу.

Платники єдиного податку третьої групи (ФОП) у податковій декларації окремо відображають:
      1) обсяг доходу, оподаткований за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;
      2) обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15% -  у разі перевищення обсягу доходу.
 Нагадаємо, що 01 січня 2021 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України (далі - Мінфін) від 09.12.2020 № 752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (далі - Наказ № 752), згідно з яким внесено зміни, зокрема, до форми податкової декларації платника єдиного податку - ФОП, затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями, внесеними наказом Мінфіну від 17.03.2017 № 369.

Декларація за оновленою формою, у редакції Наказу № 752, подається починаючи зі звітних податкових періодів 2021 року  2 Наказу № 752.
 Таким чином, ФОП - платник єдиного податку першої - третьої груп, яка протягом року самостійно прийняла рішення про зміну групи платника єдиного податку, в т. ч. з IV кварталу звітного року (незалежно від нової обраної групи платника єдиного податку), подає до контролюючого органу Декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи Декларації для відповідної групи платника єдиного податку, на якій перебував такий платник.
 У подальшому платниками єдиного податку, які змінили групу платника єдиного податку протягом звітного року, Декларація подається наростаючим підсумком:

- платниками єдиного податку першої та другої груп (за умови не перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного для цих груп) у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду,

- платниками єдиного податку третьої групи у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнюються відповідні розділи (показники господарської діяльності):

   для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник – показники за минулий період;

   для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (на якій перебуває) такий платник - показники за податковий (звітний) період.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано