Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запитання від пацієнта

Дата: 27.10.2021 10:15
Кількість переглядів: 576

Фото без опису1. Що таке електронний лікарняний?

Е-лікарняний - електронний документ, що формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України, засвідчує факт тимчасової непрацездатності особи та є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або рішення органу опіки та піклування.

2. Що таке медичний висновок про тимчасову непрацездатність?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та може бути підставою для створення е-лікарняного. Формування медичних висновків в Реєстрі ідентифікованим пацієнтам здійснюється лікуючим лікарем при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу не працездатного і не може бути платною послугою в суб’єктів господарювання незалежно від форми власності.

3. Який документ мені видасть лікар, як підтвердження моєї тимчасової непрацездатності?

За результатом проведення експертизи тимчасової втрати працездатності та встановлення факту тимчасової непрацездатності пацієнту лікуючий лікар формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Медичний висновок містить, зокрема такі відомості:

1) номер запису в Реєстрі;

2) вид медичного висновку («медичний висновок про тимчасову непрацездатність»);

3) суть висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність;

4) період дії медичного висновку (дата початку періоду дії, дата завершення періоду дії);

5) посилання на попередній медичний висновок про тимчасову непрацездатність

6) відмітку про початок нового випадку тимчасової непрацездатності.

Для підтвердження факту тимчасової непрацездатності лікуючий лікар уточнює факт отримання непрацездатною особою смс повідомлення про створення медичного висновку та, у разі  потреби, друкує інформаційну довідку про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (номер з 16 символів у форматі ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ, який зазначений в ЕСОЗ).

Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

 

4. Медичний висновок про тимчасову непрацездатність буде підставою для оформлення е-лікарняного?

Так, але лише у випадку коли непрацездатна особа є застрахованою і відомості про неї та її працевлаштування містяться в Реєстрі застрахованих осіб.

Етапи отримання е-лікарняного:

1) працівник звертається для медичного огляду до лікаря;

2) лікар встановлює факт непрацездатності та за наявності технічних можливостей формує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

3) в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову втрату працездатності формується листок непрацездатності з унікальним реєстраційним номером;

4) водночас він надсилається роботодавцю в його кабінет страхувальника і працівнику в його особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua).

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність з моменту накладання на нього КЕП лікуючого лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності.

В Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність особи, яка є застрахованою, формується е-лікарняний.

Для осіб, які за даними Реєстру застрахованих осіб не є застрахованими е-лікарняний не буде сформовано.

Сформований е-лікарняний із Електронного реєстру листків непрацездатності автоматизованим шляхом потрапляє до Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України у закритому вигляді та відразу відображається в Електронному кабінеті страхувальника (роботодавця).

У кабінеті страхувальника е-лікарняний перебуватиме у відповідному статусі. Після того, як лікарняний буде повністю закритий, він через 7 днів переходить в статус “Готовий до сплати”, тобто готовий для нарахування виплат. На підставі сформованої заяви-розрахунку за даними Реєстру страхувальник може здійснювати виплату.

Детальніше про Електронний кабінет страхувальника (роботодавця) Ви можете дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером: 0 800 503 753.

У разі виникнення запитань щодо оплати е-лікарняних роботодавцями можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Фонду соціального страхування за номером: 0 800 50 18 92.

 

5. Чи буде мій е-лікарняний в мобільному додатку Порталу Дія?

Ні, інформацію про електронний лікарняний з використанням Порталу Дія Ви перевірити не зможете.

Із використанням Порталу Дія Ви зможете перевірити інформацію про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Для цього необхідно на Порталі Дія ввести  у спеціальному розділі інформацію про номер запису про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків та відомості про непрацездатну особу достатні для її однозначної ідентифікації електронною системою охорони здоров’я.

Перевірити інформацію про сформований вам е-лікарняний Ви можете на веб порталі Пенсійного фонду України у розділі “Застрахованим особам”, натиснувши на іконку “Дані з Електронного реєстру листків непрацездатності” та здійснивши вхід до особистого кабінету.

Інформація по листках непрацездатності (пункт меню особистого кабінету громадянина «Мої листки непрацездатності») надається за таким переліком:

- номер;

- дата відкриття;

- дата закриття;

- причина непрацездатності.

Детальніше про роботу веб порталу Пенсійного фонду України Ви можете дізнатися, зателефонувавши на “гарячу лінію” Пенсійного фонду України за номером: 0 800 503 753.

 

6. Чи потрібно роздруковувати е-лікарняний, та надавати роботодавцю будь-які паперові підтвердження факту тимчасової непрацездатності?

Вам не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-які паперові підтвердження факту тимчасової непрацездатності.

Ви маєте повідомити про відкриття е-лікарняного свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном.

Всю необхідну інформацію про Ваш е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на Порталі Пенсійного фонду України.

Для отримання детальної інформації:

- про Електронний кабінет страхувальника (роботодавця) , можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером: 0 800 503 753;

- щодо оплати е-лікарняних роботодавцями можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Фонду соціального страхування України за номером: 0 800 50 18 92.

 

7. Як мій роботодавець дізнається, що в мене відкритий е-лікарняний?

Ви маєте повідомити про відкриття е-лікарняного свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном.

Всю необхідну інформацію про Ваш е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на Порталі Пенсійного фонду України.

Детальніше про Електронний кабінет страхувальника (роботодавця) Ви можете дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером: 0 800 503 753.

8. Паперові бланки листків непрацездатності більше не видаватимуться?

Паперові листки непрацездатності видаватимуться відповідно до  Інструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 01 червня 2021 року № 1066 до 01 лютого 2022 року лише у визначених випадках, а саме:

1) продовження та закриття листків непрацездатності, що були видані до 01 жовтня;

2) спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності головний лікар закладу;

3) перебування у післяпологовій відпустці у зв'язку з усиновленням дитини - до виникнення технічної можливості внесення органами опіки та піклування  до Електронного реєстру листків непрацездатності відомостей про факт усиновлення дитини на підставі рішення суду про усиновлення;

4) виникнення технічних помилок щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я - до усунення таких помилок.  У такому випадку листок непрацездатності видається на підставі повідомлення Пенсійного фонду України про наявність технічної помилки.

В Україні діє перехідний період впровадження е-лікарняних до 01 жовтня 2021 року, за виключенням випадків, вказаних вище.

9. Якщо в мене є відкритий паперовий листок непрацездатності він буде підтвердженням моєї тимчасової непрацездатності?

Під час дії перехідного періоду впровадження е-лікарняних, а саме до 01 жовтня 2022 року  особам можуть видаватися і електронні лікарняні, і паперові листки непрацездатності відповідно до  Інструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі, затвердженої наказом МОЗ від 01 червня 2021 року № 1066.

При цьому, під час перехідного періоду обидва види документів є підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності та підставою для здійснення страхових виплат застрахованим особам.

Із жовтня 2021 року планується, що всі заклади охорони здоров’я перейдуть на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність. У такому випадку паперові листки непрацездатності, які були видані до 1 жовтня 2021 року будуть продовжуватися в паперовому вигляді до відновлення працездатності особи або встановлення факту постійної непрацездатності та визначення групи інвалідності.

10. Якщо в мене є відкритий медичний висновок про тимчасову непрацездатність, я продовжую хворіти, а лікар іншого закладу пропонує мені відкрити паперовий листок непрацездатності?

У разі, якщо у Вас уже є сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність, Ви продовжуєте хворіти та потребуєте продовження лікування в іншому закладі охорони здоров’я, у якого ще відсутня технічна можливість формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, то до 1 жовтня 2021 року медичний заклад, лише за умови відсутності можливості формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я, може видати паперовий листок непрацездатності.

У такому разі Ваш роботодавець бачитиме це як два окремих страхових випадки.

11. Коли буде заборонено видавати паперові листки непрацездатності?

Передбачається, що з 1 жовтня 2021 року всі заклади охорони здоров'я мають розпочати формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я в установленому порядку.

При цьому, до 01 лютого 2022 року діятиме перехідний період впровадження е-лікарняних і особам можуть видаватися і електронні лікарняні, і паперові листки непрацездатності відповідно до  Інструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 01 червня 2021 року № 1066 ЛИШЕ у визначених випадках:

1) продовження та закриття листків непрацездатності, що були видані до 01 жовтня;

2) спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності головний лікар закладу;

3) перебування у післяпологовій відпустці у зв'язку з усиновленням дитини - до виникнення технічної можливості внесення органами опіки та піклування  до Електронного реєстру листків непрацездатності відомостей про факт усиновлення дитини на підставі рішення суду про усиновлення;

4) виникнення технічних помилок щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я - до усунення таких помилок.  У такому випадку листок непрацездатності видається на підставі висновку Пенсійного фонду України про наявність технічної помилки.

 

12. Чи можна отримати МВТН без укладеної декларації?

Так, інформація про пацієнта вноситься до електронної системи охорони здоров’я та формується МВТН.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано