Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запитання від лікарів

Дата: 27.10.2021 10:12
Кількість переглядів: 3196

1. Який механізм формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність? Де про це написано?

Механізм формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я суб’єктами господарювання визначений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 “Деякі питання формування медичних висновків та проведення їхньої перевірки”.

2. Чи можуть фельдшери формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність?

Ні, відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній охороні здоров’я затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066, формування медичних висновків в Реєстрі ідентифікованим пацієнтам здійснюється лікуючим лікарем який безпосередньо надає медичну допомогу та проводить експертизу тимчасової непрацездатності при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу непрацездатного і не може бути платною послугою в суб’єктів господарювання незалежно від форми власності.

3. Як створити МВТН пацієнту, що поступив без свідомості?

Якщо пацієнт потрапив до лікарні без свідомості і його неможливо ідентифікувати, лікар реєструє його (в Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я) як неідентифіковану особу.

Для такого пацієнта формується медичний висновок про тимчасову непрацездатність на підставі медичних записів про неідентифікованого пацієнта.

Після того, як пацієнт прийде до тями, лікар його ідентифікує, поєднує запис з попереднім (неідентифікованої особи) та формує йому новий медичний висновок на підставі цього медичного запису.

Інформація до ЕРЛН (Єдиного реєстру листків непрацездатності) потрапляє після формування МВТН для ідентифікованого пацієнта.

4. Як скоротити дію МВТН?

МВТН за своєю суттю не скорочуються. Лікуючий лікар зафіксувавши початок випадку тимчасової непрацездатності встановивши дату початку його строку дії та прогнозовану дату завершення може скоротити тривалість такого випадку шляхом формування нового МВТН з актуальними на дату висновку за результатами нової експертизи тимчасової непрацездатності з відповідними такому висновку датами строку дії.

Поточний випадок тимчасової непрацездатності скорочується новим МВТН в рамках того ж випадку тимчасової непрацездатності (наприклад,ОРВІ і ОРВІ) шляхом встановлення оновленої дати завершення.

Поточний випадок тимчасової непрацездатності скорочується новим МВТН з відміткою про початок нового випадоку тимчасової непрацездатності в межах однієї категорії медичних висновків (наприклад, інший діагноз, аніж первинний, в рамках однієї категорії «Загальні захворювання»).

5. Чи потрібно створювати МВТН пацієнту, який немає офіційного місця роботи або пенсіонеру, якому не буде сформовано е-лікарняний?

Лікар, який в процесі надання ним допомоги зробив висновок про наявність у пацієнта тимчасової непрацездатності, МАЄ ОБОВ’ЯЗКОВО створити йому МВТН.

На створення лікарем медичного висновку про тимчасову непрацездатність не впливає ні офіційне працевлаштування людини, ні те чи вона взагалі працює.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - засвідчує те, що людина є непрацездатною з медичної точки зору. Підтвердження наявності МВТН не для отримання страхових виплат, а в інших випадках (дача свідчень в суді, пред’явлення в інших структурах як факт тимчасової відсутності, підтвердження відсутності здобувачів вищої освіти на навчанні т.д.). З метою використання МВТН на підтвердження факту непрацездатності у наведених випадках буде забезпечена можливість отримання інформації про МВТН на Порталі Дія.

6. Як формувати МВТН в стаціонарі? Раніше листки непрацездатності видавались при виписці пацієнта

Коли пацієнт госпіталізується необхідно зафіксувати взаємодію в ЗОЗ. На день поступлення лікар фіксує стан пацієнта і на підставі нього відразу формує МВТН. При виписці пацієнта на підставі медичного запису про виписку лікуючий лікар може також створити МВТН з метою уточнення строку завершення періоду непрацездатності або ж для продовження випадку тимчасової непрацездатності для амбулаторного доліковування (на строк не більше 3 днів після виписки) .

7. Якщо є проблеми з електропостачанням, або відсутній інтернет, як створити медичний висновок? Або продовжити?

Дозволяється формування лікуючим лікарем медичних висновків не пізніше п’яти днів з дня, коли лікуючим лікарем було встановлено факт тимчасової непрацездатності особи, у разі недоступності електронної медичної інформаційної системи або неможливості обміну даними між електронною медичною інформаційною системою та центральною базою даних електронної системи охорони здоров’я через їхню технічну несправність, або у разі відсутності відповідної технічної можливості в електронній системі охорони здоров’я.

8. Чи потрібно відкривати е-Лікарняний для військовослужбовців чи працівників МВС?

МВТН лікар формує в електронній медичній картці пацієнта. Для надання медичної допомоги та формування МВТН лікуючий лікар не потребує визначення точного місця роботи або служби пацієнта. 

9. Лікар видав одночасно і паперовий, і електронний листки непрацездатності (оскільки не був впевнений, що ЕЛН сформувався). Чи правомірно у таких випадках видавати паперовий ЛН?

З 01 жовтня мають видаватися тільки електронні листки непрацездатності, виключення становлять тільки наступні випадки:

1) продовження та закриття листків непрацездатності, що були видані до 01 жовтня;

2) спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності головний лікар закладу;

3) перебування у післяпологовій відпустці у зв'язку з усиновленням дитини - до виникнення технічної можливості внесення органами опіки та піклування  до Електронного реєстру листків непрацездатності відомостей про факт усиновлення дитини на підставі рішення суду про усиновлення;

4) виникнення технічних помилок щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я - до усунення таких помилок.  У такому випадку листок непрацездатності видається на підставі висновку Пенсійного фонду України про наявність технічної помилки.

Для того аби впевнитись у створенні медичного виснока про тимчасову непрацездатність, лікар може уточнити, що на номер телефону, зазначений як метод аутентифікації, що належить пацієнту надіслано смс-повідомлення із номером МВТН і, у разі необхідності, додатково роздрукувати пацієнту інформаційну довідку щодо сформованого медичного висновку.

Разом з тим, пацієнт також має контролювати процес створення відповідних документів. Тобто, у разі відсутності смс, попросити лікуючого лікаря перевірити внесені до системи відомості  та роздрукувати інформаційну довідку.

10. Як виправити помилку, яку зробив лікар про формування МВТН? Наприклад, створив МВТН як первинний випадок замість продовження.

Щоб внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність, створіть новий запис у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я з одночасним проставленням відмітки про скасування запису, до якого вносите зміни. Початковий зміст інформації, що міститься в медичному висновку, зберігається в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я та не підлягає зміні чи видаленню.

При цьому, варто враховувати обмеження щодо терміну внесення змін до МВТН - лікуючий лікар може внести зміни протягом 7 днів після формування такого медичного висновку.

11. Яким чином відбувається взаємодія з ЛКК?

За ЛКК залишається контролююча функція за призначення лікування за коректність лікування. Рішення про тимчасову непрацездатність зараз приймається лікарем одноосібно.

До основних завдань ЛКК зараз належить:

1) видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність особи, а саме:

- форму рішення для встановлення причинно-наслідкового зв’язку захворювання з умовами праці;

- висновки або рекомендації щодо догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі, коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний),- до досягнення дитиною 16-річного віку.

2) здійснення направлення хворих на огляд та обстеження до МСЕК для встановлення інвалідності;

3) надання до МСЕК документів хворого, направленого на огляд та обстеження;

4) вжиття заходів щодо перевірки та усунення недоліків у суб’єкта господарювання, що були виявлені Фондом соціального страхування України за результатом перевірки обґрунтованості медичних висновків про тимчасову непрацездатність (у разі звернення керівника суб’єкта господарювання).

5) надає керівнику суб’єкта господарювання аналіз якості експертизи тимчасової непрацездатності, пропозиції щодо відповідності фахівців займаним посадам, кваліфікаційним категоріям, про накладання дисциплінарних стягнень та передачу справ у слідчі органи;

6) участь у встановленому порядку у засіданнях МСЕК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано