Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації по зберіганню насіннєвого матеріалу

Дата: 14.09.2021 11:06
Кількість переглядів: 506

  Завдання зберігання насіння - зберегти якість насіння певний час від збирання до використання. Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність. Насіння зі зниженою енергією проростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою погано зберігається.

    Щоб насіння не втратило посівні якості, його потрібно зберігати в обладнаних насіннєсховищах згідно плану розміщення насіння по культурах, сортах і репродукціях. Розмір насіннєсховища визначають, виходячи із розрахункової кількості насіння, яке залишається на тривале зберігання (середня об'ємна маса насіння 0,75 т/м3).   Основні вимоги до насіннєсховищ:

  1. Надійна ізоляція насіння від атмосферних та ґрунтових вод, різких перепадів температури та проникнення гризунів, шкідливих комах і птиці (Сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників);

  2. Запобігання змішуванню або взаємозасммічуванню насіння (В суміжних засіках забороняється складувати насипом  насіння важковідокремлюваних культур, а також різні сорти однієї культури. Висота насипу для  зернових і зернобобових культур не повинна перевищувати 2м, олійних – 1м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота  бурту насіння зернових культур допускається до 3м.  Насіння, затароване в мішки, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах  або піддонах на відстані від підлоги не менше 15см, від стін сховища і між штабелячми 70см.)

  3.  Вільний доступ для огляду і відбору проб до кожної партії насіння (Розміри штабелів та відстань між ними  повинні забезпечувати доступ для відбирання проб насіння з будь-якого місця. Для зручності приймання, відпускання  насіння й догляду за ним між штабелями залишають технологічні проходи завширшки не менше 1,5м.);

  4. Можливість природньої вентиляції або облаштування для активної вентиляції;

  5. Забезпечення легкої дезінсекції приміщення і насіння;

Під час зберігання насінням систематично проводять спостереження за:

- Вологістю насіння.  Оскільки  основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи, під час зберігання потрібно систематично  вимірювати його  вологість. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зернини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння або зовсім не проростає, або дає ослаблені сходи. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від критичної. Критична вологість насіння - це таке значення вологості насіння, при якому в насінні з'являється вільна волога, яка призводить до збільшення інтенсивності біохімічних процесів в насінні.

Критична вологість насіння сільськогосподарських культур

Культура

Критична вологість%

Зернобобові, кормові бобові трави

15,0-16,0

Гречка

14,5-15,0

Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави

14,5-15,0

Овес

13,9-14,5

Кукурудза (в зерні)

13,5-14,5

Просо

13,5-14,0

Соняшник

До 10

Овочеві

До 10

 

  Насіння яке має вологість вище критичної потребує сушіння. Відомо, що в сухій зерновій масі всі живі компоненти, крім шкідників та комах, перебувають в анабіотичному стані. Зберігання насіння сухим — основний засіб підтримання високої життєдіяльності насіння .  Сушать насіння 3 способами:

- Природне сушіння  вітром і сонцем, яке застосовується для невеликих партій насіння у суху сонячну погоду.

- Активне вентилювання зовнішнім повітрям без підігріву застосовується, якщо зовнішнє повітря холодніше за насіння, а відносна вологість його не перевищує 75%. Повітря продувають через насип насіння. Необхідно подати на 1 м підлоги не менше 400 м повітря на годину.

  - Сушіння на зерносушарках значно прискорює процес, але більш небезпечне, ніж активне вентилювання. Воно вимагає уважного контролю за температурою теплоносія і насіння.

       Режим сушіння залежить від культури і вологості насіння. Повільно висихає насіння бобів, гороху, кукурудзи, люпину, квасолі. Швидко висихає дрібне насіння багаторічних трав, родини капустяних, цукрового буряку.  Насіння з високою вологістю (більше 22%)  пропускаться через сушарки двічі, а то й тричі. При вологості 17-20% роблять один пропуск через сушарки. Температура теплоносія зменшується з підвищенням вологості насіння.

  - Температурою насіння, яка характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану і свідчить про консервацію. Підвищення температури, що не відповідає змінам температури навколишнього середовища, свідчить про активацію фізіологічних процесів і початок самозігрівання. Тому потрібно одночасно враховувати температуру повітря ззовні та всередині сховища. Позитивно впливає охолодження насіння, за умови що вологість насіння на 2-3% нижча від критичної, яке  різко знижує інтенсивність всіх біологічних процесів у зерновій масі, пригнічує життєдіяльність мікроорганізмів. Зниження температури на кожні 5°С приблизно вдвічі підвищує стійкість зберігання насіння. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура коливається в межах від 0 до 10 °С. Температура в межах від 0 до 5 °С є найбільш сприятливою для зберігання насіння. Основний спосіб охолодження насіннєвої маси - активне вентилювання атмосферним повітрям. Надмірне охолодження може бути шкідливим для насіннєвого матеріалу, оскільки за наявності вільної вологи в насінні можлива втрата ним схожості вже при температурі -10-20 °С.

- Заселеністю шкідниками. Комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні. Тому охолодження і підсушування насіння - ефективні заходи попередження появи шкідників, а водночас і пліснявих грибів. У деяких випадках добрі результати дає додаткове механічне очищення насіння. Але найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння. Гризунів знищують отруєними принадами, рідше капканами.

   Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми

 

Головний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва  

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                         В.М. Половець.        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано