Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок маркування та пакування насіння

Дата: 03.08.2021 14:59
Кількість переглядів: 681

Згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.07.2017 р № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки» , а також  Постанови  Кабінету Міністрів України  від  02.12.2020  № 1187 кожній партії насіння та садивного матеріалу аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) присвоюється номер, який складається з п’яти символів (UA-01-001/0001-00):

1) літерний символ - UA - Україна;

2) двозначний символ - номер області розташування насіннєвого посіву (насаджень) (01);

3) тризначний символ - індивідуальний номер, присвоєний аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) (001);

4) чотиризначний символ - порядковий номер партії, присвоєний аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) (0001);

5) двозначний символ - останні цифри року збирання врожаю (00).

Для кожної категорії і генерації використовуються різні кольори етикеток:

- для добазового насіння - білий з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;

- для базового – білий;

- для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління - блакитний;

- для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій - червоний;

- для суміші насіння - зелений;

- для неостаточно сертифікованого насіння - сірий.

   На упаковках з протруєним (обробленим) насінням ставлять напис «Протруєно» або «Оброблено», на упаковках з дражованим або інкрустованим насінням - «Інкрустоване» або «Дражоване».

 Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контейнери та бігбеги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок.

Насіння, призначене для роздрібної торгівлі, фасують у дрібну споживчу тару з можливим подальшим пакуванням у мішки, коробки, ящики, пачки та інші контейнери, що відповідають вимогам пунктів 6, 7 цього Порядку.

 Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування. Зовнішні етикетки можуть виготовлятися з матеріалів на паперовій основі з полівінілхлоридним покриттям чи іншого водостійкого міцного паперу, що забезпечує достатню міцність і не піддається легкому розриванню. Спосіб закріплення зовнішньої етикетки залежить від виду упаковки та способу його закриття, залежно від чого етикетки пришивають, наклеюють або прив’язують до упаковки. Внутрішня етикетка, яка вкладається за бажанням суб’єкта всередину упаковки або закріплюється (приклеюється) на її внутрішній бік, повинна відтворювати зміст зовнішньої і може бути виготовлена з матеріалів меншої щільності та міцності.

Перепакування та перемаркування партії насіння можливе у разі виникнення необхідності на вимогу суб’єктів відповідно до чинного законодавства. При цьому попередня етикетка видаляється, а нова повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння та містити відмітку про перемаркування та перепакування. Насіння, яке імпортовано та потребує доробки з подальшим використанням в Україні, підлягає перепакуванню та перемаркуванню. Перепакування та перемаркування партії насіння, яке було вироблено в іншій країні, проводяться за погодженням з уповноваженим органом країни виробництва, якщо перемаркування проводиться для сертифікації як іншої категорії насіння. При перепакуванні та перемаркуванні попередня етикетка та пломби видаляються, а нова етикетка повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння. До етикетки включаються інформація про країну-виробника та вказівка, що стосується перепакування та перемаркування. Маркування партій насіння здійснюється суб’єктами в процесі доробки та пакування насіння. Усі операції проводять за участю аудитора із сертифікації (агронома-інспектора).                                                                                                                                             

Відповідно до статті 22 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»:- суб’єкт насінництва та розсадництва гарантує відповідність сортових та посівних якостей насіння, про що зазначається у Сертифікатах;   Згідно зі статтею 28 Закону України “Про насіння та садивний матеріал”, особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно з законом.

 

Головний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва  

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                    В.М. Половець

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано