Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Легальна заробітна плата – запорука стабільного та захищеного майбутнього

Дата: 18.06.2021 13:06
Кількість переглядів: 546

Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від набутого страхового стажу та офіційно задекларованого заробітку, з якого сплачено єдиний внесок. Тож кожний роботодавець зобов'язаний забезпечити працівникам належне офіційне працевлаштування, достойну оплату їх праці, своєчасної та у повному обсязі сплати єдиного внеску.

В реаліях сьогодення, значна кількість роботодавців виплачує своїм працівникам «нелегальну зарплату», яка офіційно не відображається та не оподатковується, не замислюючись над їхнім майбутнім соціальним захистом та пенсійним забезпеченням. В той же час, самі працівники, зацікавлені у більших заробітках, не вимагають від роботодавців належного оформлення та відображення у звітності заробітної плати в повному обсязі. У чому ж полягає небезпека для таких байдужих працівників?

Погоджуючись на нелегальні умови праці людина не усвідомлює, що втрачає право на належний соціальний захист, а в майбутньому ризикує залишитися без права на достойні пенсійні виплати та гідне існування. Крім цього, під час здійснення трудової діяльності вона не має жодних інструментів захисту своїх законних прав та гарантованих державою соціальних виплат – оплату тимчасової непрацездатності, щорічну відпустку, соціальну відпустку у зв'язку із вагітністю і пологами тощо. А внаслідок не сплати роботодавцем єдиного соціального внеску втрачає страховий стаж, необхідний для призначення пенсії.

Шановні працівники! Пам’ятайте про важливість набуття страхового стажу, не дозволяйте порушувати свої законні права на соціальне та пенсійне забезпечення, будьте пильними та відповідально ставтеся до оформлення трудових відносин з роботодавцем та відображенням ним у звітності «реальної» заробітної плати.

Для цього у Вас є зручна можливість самостійного контролю за ситуацією щодо зарахування стажу, перегляду персональної інформації щодо сум задекларованих заробітків та сплачених внесків в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Зареєструватись/авторизуватись на цьому електронному сервісі можна, звернувшись до ПФУ, отримати код доступу, або за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID.

Дбайте про своє майбутнє сьогодні, щоб не втратити право на пенсійне забезпечення з настанням пенсійного віку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано