Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тема "Президент України підписав Закон про ведення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі"

Дата: 16.03.2021 20:43
Кількість переглядів: 507

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”.
Законом запроваджуються механізми накопичення, зберігання та використання даних про трудовий стаж працівників в електронній формі, а також електронний документообіг (за згодою особи, крім випадків, передбачених законом) у цій сфері.
Водночас буде забезпечено автоматичне, без звернення особи, призначення пенсії при досягненні пенсійного віку, без необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України.
Таким чином удосконалюється система обліку трудової діяльності працівників, що передбачає поступову відмову від використання паперових трудових книжок.
Законом передбачений п’ятирічний перехідний період, протягом якого до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають бути внесені відомості з паперових трудових книжок. Протягом цього часу використовуватимуться як паперові трудові книжки, так і електронна форма відомостей із вказаного Реєстру.

2. Тема "Коли чекати підвищень пенсії у 2021 році?"

Пенсію цього року підвищать у п’ять етапів. Перший із них уже реалізовано.
Із 1 січня мінімальна пенсія особам, які досягли 65 років, та мають страховий стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, зросла з 2100 грн до 2 400 грн у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати до 6 000 грн.
Із 1 березня планується індексація пенсії. Індексом, на який підвищуватимуть пенсію, вважається 50% зростання за попередній рік заробітної плати в країні та інфляції.
У квітні відбудеться автоматичний перерахунок пенсії для пенсіонерів, які працюють.
У липні збільшать виплати пенсіонерам віком понад 75 років, які мають стаж 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків), – на 400 грн. Крім цього, з 01.07.2021 буде підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, до 1 854 грн. У зв’язку з цим усім пенсіонерам перерахують надбавки до пенсії, а непрацюючим – понаднормові надбавки за стаж.
У грудні планується зростання прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, до 1 934 грн. Це також призведе до збільшення пенсії.
Дізнатися необхідну інформацію для жителів Миронівської ОТГ можна буде за телефоном «гарячої лінії»:(04574) 5-70-78.

3. Тема "Як отримати онлайн довідку через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України?"
На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua є можливість замовити онлайн довідки, які підтверджені QR-кодом:
- про страховий стаж;
- про доходи пенсіонера;
- про заробітну плату;
- про розмір сплачених внесків (форми ОК-5, ОК-7),
- витяг з Реєстру застрахованих осіб.
Довідка з QR-кодом є аналогом паперового документа, підписаного відповідальною особою органу Пенсійного фонду України. Тому сьогодні не обов’язково йти до установ Фонду, щоб отримати необхідну довідку.

4. Тема "Як підтвердити трудовий стаж для призначення пенсії?"

Основним документом, що підтверджує трудовий стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до вступу в силу Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є трудова книжка.
Але при відсутності у людини трудової книжки, у випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неточні дані про періоди роботи, довести наявність стажу можливо іншими документами. Зокрема, довідки підприємства, виписки з наказів, особові рахунки та відомості на видачу зарплати, посвідчення і характеристики з місця роботи, трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання тощо. Окрім того, при відсутності документів про трудову діяльність та неможливості їх одержання, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації.
Як підтвердити періоди навчання?
В якості підтвердження терміну навчання у вищих навчальних закладах, профтехучилищах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі приймаються:
дипломи, свідоцтва;
довідки та посвідчення;
збережені архівні дані.
Як зарахувати до стажу військову службу?
Для підтвердження військової служби, а також служби в цивільній обороні, Держспецзв’язку, органах держбезпеки, розвідувальних органах приймаються:
військові квитки;
довідки архівних і військово-лікувальних установ;
довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони та інших силових структур.
Військова служба у складі діючої армії в період бойових дій, в тому числі при виконанні інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, визначеному Міноборони. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ, Нацполіції приймаються довідки, видані згідно з порядком МВС.

 Куди звертатись?
За підтверджуючими документами необхідно звернутись на підприємство (правонаступника), де особа працювала або до архіву, якщо установа припинила свою діяльність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано