Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Сказ!

Дата: 21.12.2020 12:24
Кількість переглядів: 530

                                                         

Фото без описуМиронівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє про випадок сказу собаки   в с.Зеленьки Миронівського району.  Розпорядженням головного державного ветеринарного інспектора  Київської області від 17.12.2020 №Д/511-20 оголошено с.Зеленьки – вогнищем сказу та прилеглими до нього угіддями, пасовищами, польовими та лісовими масивами неблагополучними по сказу тварин  і введені карантинні обмеження в радіусі 10 км. 18.12.2020 р. проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миронівській РДА. Затверджено рішення та план заходів по ліквідації вогнища захворювання тварин на сказ в с.Зеленьки Миронівського району. В умовах карантинних обмежень в неблагополучному пункті, а саме в с.Зеленьки згідно інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31 березня 1994 року за №54/263, забороняється проведення виставок, виводок собак, вивезення за межі собак, котів і диких тварин.

            Сказ – гостра контактна зоонозна інфекційна хвороба, яка характеризується розвитком енцефаліту з смертельним пошкодженням центральної нервової системи.  Ускладнює ситуацію зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями свійських тварин, порушення правил утримання їх власниками. Все це є передумовою формування осередків сказу міського типу. Збудник сказу — вірус. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу савців. Механізм передачі - контактний, шлях — рановий. Людина заражається при укусах скаженою твариною (90 % випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (ослинення — 10 %), вкрай рідко — при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. У тварини слина стає заразною (контамінованою) в останні 7-10 діб інкубаційного періоду і залишається такою протягом усієї хвороби. У диких тварин з'являється збудження, зникає страх перед людиною.

Наполегливо просимо громадян при подвірному обході помешкань забезпечити фіксацію, у разі можливості доставку тварин в Миронівську районну державну лікарню ветеринарної медицини за адресою: вул. Елеваторна, 1, м. Миронівка. У разі зміни поведінки ваших домашніх улюбленців звертатися за телефоном  5-11-52, 5-31-95.

 

Миронівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано