Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Використання (ГМО) регулюється Законом України

Дата: 11.01.2021 09:25
Кількість переглядів: 3646

Фото без описуВідділом  контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області,  по заявках фізичних осіб  були проведені  позапланові перевірки на використання генетично модифікованих організмів(ГМО) в господарствах Миронівського , Кагарлицького, Бориспільського районах.

В господарстві Кагарлиського району при відборі проб насіння сої було виявлено  генетично модифіковані організми (ГМО), що змусило шукати вихід з цієї  не приємної ситуації.                                                                                                                                               

Використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України ст.1  від 31 травня 2007 року №1103-V  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» генетично модифікований організм, живий змінений організм (ГМО) - будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах. Обов’язковою умовою використання ГМО у відкритій системі є наявність методів і методик їх ідентифікації, розроблених за міжнародними стандартами та затверджених в установленому порядку в Україні.  Ст  13 ЗУ № 1103-ІV забороняється вивільнення у навколишнє природне середовище ГМО до їх державної реєстрації, крім вивільнення в навколишнє середовище при проведенні випробовувань.

Нормами закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації (стаття 15 ЗУ №1103-V).

Також забороняється ввезення на митну територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань) (стаття 16 ЗУ №1103-V).

Даний Закон регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями та споживачами генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої за технологіями, що передбачають їх розробку, створення, випробування, дослідження, транспортування, імпорт, експорт, розміщення на ринку, вивільнення у навколишнє середовище та використання в Україні із забезпеченням біологічної і генетичної безпеки.

Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняє обіг ГМО-продуктів, котрі не внесені до Державного реєстру ГМО сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі ГМО.

Порушення вимог  Закону України  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом  (стаття 18 ЗУ №1103-V).

В аграрних підприємств під час активного сезону збору та зберігання зернових культур на елеваторах (складах), може виникнути проблема, коли підприємство здає «чисте» зерно, а потім вже перед самим експортом зернових виявляється, що з елеватора було видано сільгосппродукцію, яка містить ГМО. Для того, щоб уникнути схожих ситуацій, рекомендуємо максимально захистити інтереси підприємства, вносячи до договіру зберігання відповідні положення щодо перевірки якості зернових культур, що відвантажуються, а також положення щодо запровадження відповідних штрафних санкцій. Наприклад: "При відвантаженні та/або переоформленні ріпаку з Зернового складу, зерновий склад зобов’язується забезпечити виконання наступних умов:                                

(а) перевірка якості проводиться по кожному вагону/автомобілю;                                                  

(б) зерновий склад проводить окрему перевірку на наявність ГМО відповідною сертифікованою лабораторією з наданням протоколу випробувань на наявність ГМО. Якщо у результаті такої перевірки на наявність ГМО, результати будуть позитивним, то всю відповідальність за наявність ГМО несе зерновий склад, компенсуючи всі можливі витрати (збитки, включаючи упущену вигоду).   Визначення  генетично модифікованих організмів проводиться   лабораторією Держпродспоживслужби в Київській обл

Серед ГМ- рослин, які широко вирощують у світі соя, кукурудза, ріпак. У  деяких  країнах дозволено вирощувати трансгенні помідори, картоплю, рис, кабачок

Так, як Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняє обіг ГМО-продуктів, котрі не внесені до Державного реєстру ГМО – сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі ГМО.Жодного сорту до Державного реєстру ГМО поки не включено, тобто в Україні досі немає жодної офіційно зареєстрованої  ГМ-рослини.

ГМО, в тому числі і ГМ-сорти рослин, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки. Біологічна безпека, згідно з законом, полягає у відсутності негативного впливу на людину (в тому числі і на майбутні покоління), сільськогосподарські рослини і тварини, а також на інші живі організми. Генетична безпека передбачає відсутність неприродного та неконтрольованого впливу на ген людини, сільськогосподарських тварин та рослин, інші біологічні об’єкти.

Згідно з законом, використання ГМ-рослин у «відкритій системі» (тобто при контакті з навколишнім середовищем, наприклад, при вирощуванні у відкритому ґрунті) можливе лише після державної реєстрації. До реєстрації вивільнення в навколишнє середовище ГМО можливе тільки з метою випробовувань і на основі спеціального дозволу.

В Київській області державний нагляд (контроль) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форм власності  здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                                                                                                                   Отже, у випадку коли використання, розповсюдження незареєстрованих ГМО у відкритих системах спричинило або може спричинити шкоду правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю людини, навколишньому середовищу чи безпеці держави, необхідно негайно про це повідомити в Держпродспоживслужбу в Київській  області..

Також при купівлі насіння рекомендуємо перевірити наявність та чинність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, звірити, щоб інформація зазначена в супровідних документах, відповідала нанесеній на етикетки пакувань. Вищевказані документи, відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», видаються лише на сорти рослин, які не є генетично модифікованими.

 

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва

та розсадництва Держпродспоживслужби                       

          Половець В.М                                                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано