Увага! Небезпечна продукція - загроза виникнення ботулізму!
До Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшла інформація про небезпечну рибну продукцію, про що і повідомляємо з метою попередження виникнення такого важкого за перебігом захворювання як ботулізм.
За останньою інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області від 21.08.2020, відповідно до повідомлення Лисичанської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, у досліджуваному зразку підляща в’яленого, відібраного в місці придбання мешканки Луганської області, яка постраждала від захворювання на ботулізм – виявлено ботуліністичний токсин.
Слід зазначити, в декількох областях України (Полтавська, Харківська, Луганська) в реалізації було виявлено в’ялену рибу (лящ, підлящ) з вживанням якої пов’язані випадки виникнення захворювання на ботулізм серед мешканців.
В ході проведених спільних заходів було встановлено, що постачальником (відправником) небезпечної рибної продукції у всіх випадках був ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, про якого відсутня інформація в Реєстрі операторів ринку харчових продуктів. Разом з тим, ФОП Шипко Я.В., займаючись транспортуванням риби, використовував «Декларації виробника» із зазначенням найменування виробника, який зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів у Київській області (Бородянський район, с. Луб’янка), але в товаро – транспортній накладній від ФОП Шипко Я.В. вказана неіснуюча адреса, яка відсутня в с. Луб’янка.
За наявності виявлених підстав, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області направлена інформація в правоохоронні органи для з’ясування обставин, пов’язаних з фальсифікацією ФОП Шипко Я.В. супровідних документів на рибну продукцію при постачанні.
Тому, застерігаємо - будьте уважні при виборі рибної продукції!
І нагадуємо про небезпечність такого харчового отруєння, як ботулізм та наслідки для організму.
Ботулізм – це захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким перебігом з ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulіnum утворює спори та містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.
В непатраній рибі, де створені умови за відсутності кисню - мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин.
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.
Слід пам’ятати, що мікроорганізм та його токсин не змінюють смаку, запаху, зовнішнього вигляду продуктів.
При появі ознак отруєння необхідно негайно звернутись до лікаря. Чим раніше розпочато лікування тим більше шансів на життя.
Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!