Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виплата пенсії зниклим безвісти особам

Дата: 14.07.2022 09:33
Кількість переглядів: 596

Законом України від 14 квітня 2022 року № 2191-IX “Про внесення змін до Закону України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із набуттям статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин” (далі – Закон № 2191) внесено зміни, зокрема, до Закону України від 12 липня 2018 року № 2505-VIII “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин” (далі – Закон № 2505), до Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058).

Правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі – особи, зниклі безвісти), визначає Закон № 2505.

Особа має статус зниклої безвісти з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин до припинення її розшуку у порядку, передбаченому Законом № 2505.

Статтею 8 Закону № 2505 передбачено правові наслідки набуття правового статусу особи, зниклої безвісти, зокрема, за особою, зниклою безвісти, зберігаються місце роботи та займана посада, але не більш як до моменту визнання її безвісно відсутньою чи оголошення померлою у порядку, встановленому законодавством. При цьому зазначеною статтею не визначено особливостей щодо прав осіб зниклих безвісти у сфері пенсійного забезпечення.

Законом № 1058 зі змінами, внесеними Законом № 2191, визначено умови призначення та виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним членам сім’ї осіб, зниклих безвісти.

Зміни до Закону № 1058 в частині щодо порядку виплати призначеної пенсії особі, зниклій безвісти, в тому числі у разі призначення членам її сім’ї пенсії у зв’язку з втратою годувальника, не внесено.

Згідно із статтею 47 Закону № 1058 пенсія виплачується пенсіонеру за місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

Враховуючи Закон № 2505, особа, зникла безвісти, є фізичною особою, стосовно якої протягом певного часу немає відомостей про її місце перебування.

З урахуванням зазначеного погоджено такий порядок дій територіальних органів Пенсійного фонду України: на період встановлення особі статусу зниклої безвісти виплата пенсії такій особі (незалежно від закону, відповідно до якого було призначено пенсію) призупиняється. Поновлення виплати пенсії здійснюється відповідно до частини другої статті 49 Закону № 1058 за зверненням особи з урахуванням вимог частини першої статті 46 Закону № 1058.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано