Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ясенева  смарагдова  вузькотіла  златка (ЯСВЗ)

Дата: 18.11.2021 08:45
Кількість переглядів: 529

Ясенева  смарагдова  вузькотіла  златка (ЯСВЗ) є агресивним стовбуровим шкідником, який спроможний заселяти дерева (ясень, горіх та деякі інші породи листяних порід дерев) без видимих ознак  ослаблення, що прискорює їхній  відпад.

За високої щільності поселень загибель дерева може наставати  на другий  рік. Великі дерева златка здатна заселяти поступово протягом декількох років, викликаючи їхнє поступове ослаблення. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Тому   була приділена увага цьому  вкрай небезпечному шкіднику. Вирішені основні завдання фітосанітарного ризику по завчасній та всебічній оцінці виду шкідника, здатного предоставляти загрозу для сільського та лісового господарства будь-якої конкретної території, обговорені заходи щодо стримання та протидії його поширенню, процедури контролю.  
Довжина тіла дорослих жуків варіює від 7,5 до 15,0 мм, довжина дорослої личинки – 26-32 мм. Жук смарагдово-зелений із золотистим, бронзовувато або фіолетовим блиском. Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Жуки живляться листям у кронах дерев. В сонячну теплу погоду вони активні з 6 до 20 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км. У погану погоду і вночі  можуть ховатися в листі і тріщинах кори. Самці живуть близько 2 тижнів, самки – до 3 тижнів. Самки відкладають яйця поодинці (всього до 70-90 шт.) на поверхню і в тріщини кори стовбурів і нижньої частини головних гілок. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня. Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа. Личинкові ходи дуже вигнуті, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки. Личинка останнього (IV) віку зимує в лялечковій камері, розташованій в заболоні або корі. Окуклювання відбувається в кінці квітня – травні, іноді пізніше. Молоді жуки протягом 1-2 тижнів прогризають вихідний канал. Льотний отвір типовий для видів роду Agrilus D-подібної форми, шириною 3-4 мм.
 На ранніх стадіях (1-й рік) заселення златкою встановити досить важко. Для цього, для більш досконалого моніторингу, при  обстеженнях використовуються феромонні пастки з диспансером синтетичного феромона, що приваблює і відловлює певний вид комах. Феромонна пастка – абсолютно екологічно безпечний пристрій для визначення поширення динаміки чисельності того чи іншого шкідника. Сам  феромон надзвичайно летка сполука, яка повністю випаровується з принади  за 30-40 днів.
 На даний час проводяться обстеження лісових насаджень на виявлення регульованих та інших шкідливих організмів  як візуально так і методом встановлення феромонних пасток, в т.ч. і на ясеневу смарагдову вузькотілу златку.
  Шкідливість златки загрозливо велика. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше  поширення  ЯСВЗ.  Єдиним способом її знищення  на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

В сфері насінництва та розсадництва
 управління фітосанітарної безпеки
 ГУ Держпродспоживслужби всКиївській  області.                                                           В. Половець.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано