Миронівська міська ТГ
Офіційний вебсайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підготовка до посіву озимих зернових

Дата: 15.09.2020 10:53
Кількість переглядів: 1439

Одержання стійких урожаїв і збільшення виробництва зерна - одне з найважливіших завдань сільського господарства нашої країни.

Важливе агротехнічне значення відповідно до кожної грунтово-кліматичної зони для одержання високих і стабільних урожаїв мають своєчасні строки сівби, що залежать від сортових особливостей, погодних умов, попередників, запасів вологи, типів грунтів, якості посівного матеріалу та низки інших факторів.

В осінній період створюються передумови формування майбутнього урожаю озимої пшениці.

Тому першочерговою умовою є організаційно-господарські і агротехнічні прийоми.

Обробіток грунту.                                                                                                                                  Підготовка грунту під озиму пшеницю розпочинається негайно після збирання врожаю попередника. Важливим прийомом попереднього обробітку є лущення. Воно дає змогу вдало поєднувати ефективне обмеження чисельності і поширення потенційно небезпечних видів бур'янів, шкідників та хвороб зі збереженням вологи, належного фізичного стану грунту перед основним обробітком.

Строки посіву.

Залежно від строків сівби необхідно корегувати й норми висіву насіння, враховуючи попередник, наявність вологи в ґрунті, його родючість та біологічні особливості сортів. Найбільш доцільними нормами висіву сортів після попередників чорний і зайнятий пар

Осінь - відповідальний період для захисту майбутнього врожаю від шкідників, хвороб і бур'янів. У цей період важливо якомога повніше реалізувати всі можливості для формування основ фітосанітарного благополуччя посівів озимих зернових. Ураховуючи той фактор, що збільшення використання стерньових попередників під озимину, порушення оптимальних строків сівби, системи обробітку грунту, а також недостатнє удобрення полів спричинюють різке погіршення фітосанітарної ситуації, що у подальшому призводить до недобору урожаю від шкідливих організмів.

 Сортозаміна  та сортоновлення.

Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від рівня агротехніки на даному полі, а й від правильно підібраних сортів, їх ознак і властивостей. Сортооновлення та сортозаміна  у свою чергу сприяє підвищенню врожайності вирощуваних культур та покращенню якості насіння.                                                                                                                                                                    За науковими даними фахівців науково- дослідних установ для покращення врожаю необхідно проводити сортозаміну та сортооновлення.

Сортооновлення або оновлення насіння - це періодична заміна сортового насіння на насіння вищої категорії або генерації того самого сорту. Сортооновлення в товарних господарствах необхідно проводити базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки, прийняті науково-дослідною установою в зоні її діяльності.                                                   Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні.

Сортозаміна - це заміна сорту іншим визнаним сортом, здійснюється по мірі занесення нових сортів до Реєстру сортів з метою заміни у виробництві старих новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими господарсько-цінними ознаками й властивостями. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно - цінними ознаками. Тому сортозміну необхідно проводити швидко, протягом одного, двох років.                                              Оперативна зміна сорту дозволяє швидше і повніше використати біологічні, господарські переваги новою сорту й одночасно позбавитись тиску хвороб і шкідників, які супроводжували старий сорт.                                               Дотримуючись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

Агротехніка насінницьких посівів має свої особливості, наприклад, чергування культур у сівозмінах має забезпе­чувати не тільки вирощування високих урожаїв, але й ви­ключити будь-яку можливість засмічення посіву падалицею попередньої культури, а також ураження рослин хворобами, зокрема такими, збудники яких передаються через  грунт.

Не можна розміщувати посіви озимої пшениці після озимого жита, тритикале, ячменю; посіви ярих колосових - після озимих культур, а ячмінь - після вівса і навпаки, - не допускається також повторне розміщення цих культур в одному й тому ж самому полі протягом 2 років.

При розміщенні у полях сівозміни перехреснозапильних культур (жито, гречка, соняшник, кукурудза, сорго та ін.) необхідно дотримуватись правил просторової ізоляції між сортами, лініями та культурами згідно з відповідними методиками з вирощування насіння цих культур та положень чинної «Методики проведення інспектування насінницьких   посівів».

Протруєння  насіння

Проростання - одна з найбільш критичних стадій у розвитку рослин. Цілий комплекс організмів - бактерії, гриби, шкідники, нематоди можуть негативно впливати на ріст і розвиток молодої рослини, особливо за несприятливих погодних умов. Ці мікроорганізми можуть зберігатися безпосередньо на насінині або у грунті. За таких умов слід відмітити ефективність застосування протруєння насіння. Завдяки протруєнню насіння відкривається можливість цільового нанесення невеликої кількості препарату якнайближче до цих об’єктів. Тому протруєння можна вважати й екологічно найбільш прийнятним способом хімічного захисту, що відповідає критеріям охорони навколишнього середовища.

Знезараження посівного матеріалу і захист сходів від хвороб має велике значення у формуванні потенціалу майбутнього врожаю.

Отже, протруювати насіння цілком можливо безпосередньо перед сівбою. Таким чином, можна уникнути організаційних ускладнень, пов’язаних зі зберіганням протруєного зерна.

Висока ефективність протруєння забезпечується насамперед за дотримання рекомендованих норм витрати препарату.

Під час підготовки до протруєння треба ретельно очистити зерно від пилу і битого зерна. Доцільно зауважити, що ранній захист посівів від насіннєвої, грунтової інфекції забезпечує гарантований урожай озимих зернових

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано